"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

PUBLICITATE

Statul la oraș afectează gândirea  – O analiza recent efectuata de Friends of the Earth Europe releva faptul ca locuirea la tara ofera mai multe beneficii pentru sanatate decat locuirea la oras.

Cercetatorii de la Institutul European pentru Politici de Mediu au examinat date de la mai mult de 200 de studii academice si au concluzionat ca a trai la tara — unde pot fi accesate usor spatii verzi, deschise — poate ajuta la reducerea riscului de moarte prematura si anumite boli.

Statul la oraș afectează gândirea, spun studiile

Invers, a trai in orase poluate din greu poate creste riscul acestor conditii, arata analiza. Rezultatele analizei sustin descoperirile anterioare conform carora a locui in orase industrializate si zone urbane ar putea fi un factor primar de risc pentru o gazda a unor boli.

PUBLICITATE

Potrivit studiului, oamenii care locuiesc in regiuni cu vegetatie abundenta si spatii largi sunt mai putin predispusi sa sufere de depresie sau obezitate decat cei ce locuiesc la oras.

Datele mai arata ca oamenii cu acces facil la campuri deschise si copaci au o rata de deces cu 16% mai redusa decat cei ce traiesc in jungle urbane. Cercetatorii mai afirma ca femeile insarcinate care locuiesc in zone cu multi copaci si spatii deschise dau nastere la copii cu greutate mai mare si mai sanatosi.

Aceste descoperiri sugereaza ca oportunitatile crescute de activitate fizica si expunere redusa la aer poluat din ambient pot fi motivul din spatele efectelor pozitive asupra sanatatii ale locuitului la tara.

PUBLICITATE

“Dovezile sunt puternice si in crestere cum ca comunitatile pot prospera doar daca au acces la natura. Cu totii avem nevoie de natura in viata noastra, ne da libertate si ne ajuta sa traim sanatos; totusi comunitatile lipsite de solutii sunt in mod obisnuit tinute departe de natura in vecinatati ceea ce e sufocant pentru starea lor de sanatate”, spune reprezentantul Friends of the Earth Europe- Robbie Blake.

Studii anterioare stabilesc o legatura intre mediu si sanatate

Analiza recenta este doar unul dintre multele studii care au demonstrat efectele mediului asupra starii generale de sanatate a corpului. De exemplu, un studiu publicat in jurnalul ”Science” releva ca pacientii operati de vezicula biliara care au pe langa ferestre copaci frunzosi s-au recuperat mai repede decat cei ce au vazut doar un perete de caramida.

Pacientii care au avut acces la ferestre laterale au avut nevoie de mai putine analgezice si au facut mai putine complicatii post-operatorii, mai arata studiul, scrie extranews.ro.

PUBLICITATE

Cercetatorii de la Harvard University au descoperit de asemeni ca oamenii care locuiesc in jungle urbane au o rata de deces cu 12% mai mare decat acei ce locuiesc in zone cu acces la spatii verzi. Un studiu efectuat pe 110 000 de femei arata ca cele ce locuiesc in zone urbanizate prezinta un risc crescut de cancer si boli respiratorii.

De cealalta parte, cele care locuiesc in cele mai verzi zone au avut o rata de moarte prin cancer cu 13% mai redusa si cu 34% mai redusa mortalitatea cauzata de boli respiratorii.

Un alt studiu publicat in BMC Public Health arata ca plimbatul sau alergatul in spatii verzi din natura duce la reducerea furiei, a oboselii si a depresiei precum si o imbunatatire a atentiei comparativ cu a face acelasi lucru in conditii de mediu sintetic.

PUBLICITATE

Prezenta mai multor copaci intr-un cartier din oras poate imbunatati perceptia asupra starii de sanatate a rezidentilor, potrivit unui studiu efectuat de Ontario Health Study.

Cercetatorii spun ca acest teren cu copaci este perceput mai pozitiv de catre oameni, ceea ce duce la un sistem imunitar mai puternic. Interesant este ca, perceptia pozitiva poate duce de asemeni la un venit anual personal crescut cu 10 000 de dolari.

Studiul mai arata ca a avea cu 11 copaci mai mult in vecinatate, ajuta la scaderea ratei de boli cardio-metabolice. Asta e comparabila cu a fi cu 1,4 ani mai tanar sau cu o crestere a venitului annual de 20 000 dolari.

PUBLICITATE

“Mediul in care traim are un impact mare asupra perceptiei noastre despre bunastare, dar si asupra rezultatelor obiective din punct de vedere al sanatatii. Trebuie sa tinem cont de aceste informatii cand efectuam planuri urbanistice,” spune Lyle Palmer, directorul stiintific al studiului.

Rezultatele au fost publicate in jurnalul Nature

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.

[wce_code id=2]