"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

eighteen − four =

seventeen − twelve =

Aceasta este una dintre cele mai grave capcane în care o persoană poate cădea. Aceasta este un adevărată pat prohustian al anxietății și al depresiei. Cea care ne transformă în corpuri goale, locuite de suflete trecute în neființă …

loading...

De fapt, acesta este atât motivul, cât și consecința îndoielii noastre de sine.

Această condiție poate fi descrisă cu următoarele cuvinte: „Indiferent ce faci, eșecul este inevitabil” sau „Nu contează ce faci, nu vei schimba nimic.

Astfel a venit pe lume neputința învățată.

Învățăm neputința după ce am încercat, fără succes, mai multe opțiuni diferite. Din această cauză, pierdem orice motivație de a răspunde situației.

Poate că îți este cunoscută deja această stare, poate în viața profesională sau personală, în prezența altei persoane care judecă corectitudinea sau incorectitudinea acțiunilor tale, ești irațional sau inconsecvent, tot ceea ce faci va fi întotdeauna evaluat ca fiind negativ. Și chiar dacă acțiunile tale sunt corecte, tot nu vei înțelege acest lucru.

Neputința învățată fură controlul

Oamenii care provoacă apariția neputinței învățate își fac judecățile pe principii lipsite de explicații sau experiențe.

Dar ce lecție învață o persoană, pentru sine, încât să devină obiectul unei astfel de atitudini?

Începe să creadă că incertitudinea rezultatului face toate eforturile sale zadarnice. Are senzația că nu poate controla nimic.

Această lipsă de control asupra a ceea ce se întâmplă este dureroasă. Și de multe ori provoacă v1olență emoțională: „Eu decid cum te vei simți. Eu controlez situația, nu tu. ”

Calea de ieșire este să pleci, dar neputința învățată complică lucrurile

Acest fenomen a fost descoperit în anii ’70 de Martin Seligman. Într-un experiment care este considerat astăzi inacceptabil din motive etice, Seligman a descoperit următoarele: câinii expuși la șocuri electrice, indiferent dacă au încercat să scape din cușcă sau nu, au dezvoltat în cele din urmă o atitudine pasivă față de pedeapsă. Au învățat să se plângă în liniște.

Acest fenomen a explicat cauzele și starea oamenilor când anxietatea, depresia și o lipsă completă de motivație sfârșesc prin a începe să controleze opiniile și comportamentul persoanei.

Drept urmare, o persoană devine complet pasivă. Prin urmare, dacă are brusc posibilitatea de a schimba cumva situația, pur și simplu nu o va observa. Credința și speranța lui au dispărut, este convins că niciun efort nu va duce la rezultatul dorit.

Fenomenul psihologic descris mai sus este foarte puternic, deoarece preia controlul asupra acțiunilor și minții noastre. El selectează capacitatea de a vedea o alternativă și de a rezolva problemele. El ne face orbi pentru căile disponibile de rezolvare a problemelor. Iar ieșirea dintr-o capcană dezastruoasă este incredibil de dificilă.

Neputința pătrunde toate gândurile, acțiunile și emoțiile

Multora li se pare că este imposibil să ieși dintr-o situație dificilă. Ei sunt la mila neputinței învățate, care le-a strâns toate gândurile, acțiunile și emoțiile.

Pentru a rupe această spirală în dezvoltare, este important să se determine rădăcina problemei, iar din exterior nu se poate face acest lucru. Nu-l ajuți pe prizonier să iasă din închisoare, întrebându-l de ce nu vede ieșirea.

Oamenilor aflați în această poziție nu le place deloc situația în care se află. Ei nu au căutat să fie în ea. Prin urmare, trebuie să înțeleagă cum au intrat în ea și cum au pierdut controlul asupra a ceea ce li s-a întâmplat.

Soluția este să ne împuternicim și să ne recâștigăm controlul asupra vieții. Controlul care anterior a fost pierdut sau furat de o altă persoană. Trebuie doar să le cerem acestor oameni să ne înapoieze ceea ce ne aparține.

Și primul pas ar trebui să fie acela de a recunoaște ceea ce ni s-a întâmplat.

loading...

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.