"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

four × 5 =

one × 3 =

Asa cum negura domneste noaptea si este biruita prin cate una sau mai multe faclii aprinse, tot astfel rugaciunile sfintilor si insisi sfintii existenti pe pamant sunt niste faclii in timpul noptii, cu care te poti calauzi pentru a merge mai departe.

loading...

Neexistand nicio faclie, toata noaptea va fi a stapanitorului intunericului, adica a diav0lului, scrie ortodoxia.ro.

Rugaciunile sfintilor mai tin echilibrul lumii, ele sunt ca niste jertfe aduse lui Dumnezeu continuu.

Cand sfintii din ceruri nu vor mai avea urmatori pe pamant, adica atunci cand nu vor mai fi sfinti pe pamant sa se roage pentru o lume buna, pentru echilibrul universului, va fi aproape pieirea pamantului si a tot ceea ce este pe el.

In Biserica noastra Ortodoxa exista urmatoarea ordine sau ierarhie, in ceea ce priveste cinstirea persoanelor sfinte precum si adorarea lui Dumnezeu.

Lui Dumnezeu I se aduce cult de adorare, in limba greaca latria, adica I se aduce cinstirea absoluta pentru ca El este Adevarul absolut si Izvorul intregii existente.

Sfintilor, ca cei ce au luptat pentru spiritualizarea materialului, pamantescului si ca cei ce sunt mijlocitori intre oamenii de pe pamant si Dumnezeu, li se aduce un cult de venerare, in limba greaca dulia, cinstire.

Iar Maicii lui Dumnezeu, ca ceea ce s-a invrednicit a depasi chiar si pe sfintii ingeri, singura fiinta omeneasca care a depasit toate randuielile firii, i se aduce un cult de supravenerare, supracinstire, in limba greaca hiperdulia, adica depaseste pe a tuturor sfintilor. Toate aceste trei cinstiri nu trebuie conf-undate, ci deosebite.

Sfant este acela care prin viata sa, pamanteasca fiind, incearca si reuseste in cea mai mare parte sa imite pe cea ingereasca, incheie prietenii cu sfintii ingeri si cu Dumnezeu, deci devine „prieten” al lui Dumnezeu si, mai mult, „casnic” al lui Dumnezeu.

(Protosinghelul Ioachim Parvulescu, Cele trei mari mistere vizibile si incontestabile din Biserica Ortodoxa, Editura Amacona, 1997, pp. 139-140)

loading...
loading...

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.