"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

eighteen + eight =

1 + eleven =

Omul a jinduit dintotdeauna la darul cu care Dumnezeu a inzestrat pasarile: sa zboare. Insa dintre toti oamenii, primul care i-a dat pana si visului sau aripi, a fost un roman. Traian Vuia. Lui trebuie sa ii multumim, in gand, atunci cand avionul ruleaza pe pista de decolare…

loading...

Pentru a risipi posibile confuzii si a nu atribui conationalului nostru alte merite decat cele reale, vom preciza ca aparatul sau a fost primul care s-a ridicat de la sol prin mijloace proprii (moto-propulsor, tren de aterizare). Pana la acesta, decolarea dispozitivelor de zbor avea loc cu ajutorul unor mijloace exterioare, respectiv catapulta, cablu de lansare sau remorcare, scrie avantaje.ro.

De la Politehnica la Drept

Fiu de preot, nascut in satul Surducul Mic din judetul Timis (in prezent satul poarta numele inventatorului), Traian Vuia ar fi ramas un avocat oarecare daca ambitia lui de a crea „aeroplanul-automobil’ s-ar fi stins din pricina greutatilor financiare. Dupa ce si-a sustinut examenul de bacalaureat la Liceul de stat din Lugoj pe care l-a absolvit, Vuia a plecat la Budapesta pentru a-si continua studiile.

S-a inscris la Facultatea Politehnica, la seral, la sectia de Mecanica, dar lipsa banilor l-a determinat sa o abandoneze. Hotarat sa faca ceva cu viata lui, Vuia s-a inscris mai apoi la Facultatea de Drept, pentru ca aceasta meserie ii dadea si posibilitatea de a se intretine din ceea ce castiga muncind prin birouri de avocatura.

A muncit pe rupte si a invatat, asa incat, in 1901, la varsta de 29 de ani, obtinea Doctoratul in Stiinte juridice. Sufletul lui, insa, era mistuit de patima de a zbura… Si a inceput sa lucreze la planul sau de a crea o astfel de masinarie.

Constructia avionului lui Traian Vuia a fost sustinuta financiar de parintii lui

La un an dupa obtinerea Doctoratului in Stiinte juridice, Vuia pleaca la Paris, acolo unde avea incredere ca visul lui va prinde, la propriu, aripi. In anul urmator, in 1903, inainteaza Academiei de Stiinte din capitala Frantei proiectul sau in care si-a pus priceperea si sperantele toate. Forul stiintific francez numai ca nu i-a ras in nas, numai ca nu l-a facut nebun. Sa zboare un aparat mai greu decat aerul?! Cu o singura elice si nu cu doua?! Si-apoi cu ce mijloace tehnice sa fie realizat acel motor?

Pentru francezi toate acestea erau de neinteles si de necrezut. Si totusi Vuia si-a brevetat inventia. Apoi s-a pus pe treaba. Constructia avionului sau a fost sprijinita financiar, cu sume deloc mici, de cei care au crezut permanent in el: familia. Astfel, in doi ani, aparatul de zbor a fost gata pentru testare, in ciuda celor care in sinea lor s-or fi crucit de-o asa indrazneala.

Ei bine, aparatul romanului, o ciudatenie cu aripi bombate, din panza, semanand cu un liliac, a rulat pe sol o bucata buna de drum dar… nu s-a ridicat in aer. Incapatanat, Vuia a repetat incercarea pe 5 februarie 1906. Dar vremea i-a fost potrivnica. A asteptat primavara si, pe 6 martie, a vrut iar sa-l ridice de la sol. N-a fost sa fie… Pesemne, spre satisfactia celor care erau convinsi ca acest lucru nu se va intampla niciodata. Daca si-au ras in barba, au ras degeaba. A reusit!

Pe 18 martie, Traian Vuia a efectuat primul zbor din istoria omenirii cu un aparat mai greu decat aerul. S-a intamplat la Montesson. Avionul lui a pornit de pe loc prin puterea propriului motor, a rulat cam 50 de metri si s-a desprins de la sol! Chiar daca a zburat numai 12 metri si numai la o inaltime de un metru, istoria avea sa consemneze primul zbor mecanic din lume.

Urmatoarele incercari au fost tot mai reusite, asa incat in ziua de 19 august a aceluiasi an, a putut zbura 20 de metri, la o inaltime de doi metri si jumatate. Vuia a revenit de doua ori in Romania, dupa terminarea Primului Razboi mondial. Insa definitiv, abia dupa ce s-a incheiat si cel de-al Doilea Razboi mondial. Acasa, pe pamant romanesc, Vuia s-a ridicat acolo Sus, unde niciun avion nu poate ajunge, pe data de 2 septembrie 1950. Avea 78 de ani.

loading...

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.