"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

four × four =

17 + 13 =

Cele opt ganduri din care vine tot ce-i rau si din care omul nostru launtric se imbolnaveste adanc sunt urmatoarele: laco­mia pantecelui, curvia, iubirea de arginti, mania, intristarea nepotrivita, trandavirea, slava desarta, trufia. Tocmai acestea poarta razboi cu fiecare om.

loading...

Si tu, fiule, daca vrei sa birui laco­mia pantecelui, sa indragessi infranarea, sa ai fri­ca de Dumnezeu, si vei birui, scrie altarulcredintei.md.

Daca vrei sa birui curvia, sa indragesti privegherea si insetarea, sa te gandesti intotdeauna la cele vesnice si sa nu stai niciodata de vorba cu femeile, si vei birui.

Daca vrei sa birui iubirea de arginti, sa indragesti neagonisirea si necheltuirea.

Daca vrei sa birui maania, sa tii minte cum Domnul nostru Iisus Hristos nu S-a maniat pe evrei, cu tot raul pe care I l-au facut, ci chiar S-a rugat pentru ei.

Daca vrei sa birui intristarea nepotrivita, sa nu te mahnesti nicicand pentru cele vremelnice, ci daca te vor rani cu vorba, sau nu iti vor da pace, sau te vor necinsti, nu te intrista, ci, dimpotriva, bucura-te. Intristeaza-te doar cand pacatuiesti, dar si aici sa pastrezi masura, ca sa nu cazi in deznadejde si sa pieri.

Daca vrei sa birui trandavirea, indeletniceste-te macar o scurta vreme cu vreo rucodelie, sau citeste, sau roaga-te deseori.

Daca vrei sa bi­rui slava desarta, sa nu iubesti laudele, nici cin­stirile, nici hainele bune, nici sederea pe locuri­le de frunte, nici intaietatile, ci, dimpotriva, sa te bucuri atunci cand esti ocarat si defaimat in chip mincinos, si sa te mustri pe tine insuti, zicandu-ti ca esti mai pacatos decat orice om.

Daca vrei sa birui trufia, orice ai face, sa nu zici ca lucrul acela s-a facut cu puterile tale, ci fie ca postesti, fie ca petreci vremea in priveghere, fie ca dormi pe pamantul gol sau ingenunchezi adesea facand me­tanii, sa spui: “Cu ajutorul lui Dumnezeu si cu acoperamantul lui Dumnezeu se face aceasta, nu cu puterea mea”…

Nimic nu poate fi mai simplu si accesibil de­cat aceasta reteta a lui Efrem impotriva celor opt boli ale sufletului – iar pentru ca ea sa fie mai puternica si mai eficace, adauga rugaciunea ace­luiasi Efrem: “Doamne si Stapanul vietii mele! Duhul trandavirii, al grijii de multe, al iubirii de stapanire si al grairii in desert nu mi-l da mie, iar duhul curatiei, al gandului smerit, al rabdarii si al dragostei daruieste-mi mie, slugii Tale.”

Extras din Retetar duhovnicesc sau doctorie duhovniceasca adunata din lume”, Ed. Sophia, 2010, p.102-104

loading...

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.