"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

four × three =

eleven + four =

Pentru care pricina oare s-a sfintit parintele Nicolae Planas? Pentru ca pomenea foarte multe pomelnice. Si eu atunci cand mi-am amintit niste nume, le-am lipit pe peretele de la Proscomidie, caci acolo imi erau la indemana.

loading...

Dupa o vreme am visat ca au venit la mine niste batrani de demult, imbracati cu haine din acelea care se purtau pe vremuri. Aceia mi-au spus: „Fiule, tu ne-ai scris in pomelnic, dar staretul tau nu ne pomeneste”, scrie ortodoxia.me.

– Parinte, ii spun staretului, de ce nu pomenesti acele nume de la Proscomidie?

– Pentru ca nu pot sa le descifrez, imi raspunse acela.

– Parinte, uite ce am visat. Apoi i-am povestit visul. Si de atunci m-am hotarat sa pomenesc cat mai multe nume. Cu cat mai multe nume pomenesti, cu atat este mai mare rasplata pe care o primesti. Aceasta este cea mai mare milostenie: sa il unesti pe om cu Dumnezeu. Iar lucrul acesta poti sa-l faci.

Eu am absolvit numai gimnaziul, nu am mers mai departe. Dar i-am scris in pomelnic pe toti colegii mei, pe toti invatatorii si profesorii mei, incepand de la clasa intai a scolii primare pana la ultima clasa a gimnaziului. Si daca ai sti cata bucurie primesc atunci cand ii pomenesc. Si aceasta pentru ca ii pomenesc pe aceia care m-au facut sa devin un om bun. Acum fiindca am un an de cand nu mai merg la Liturghie, pentru ca nu aud, ma straduiesc sa-mi amintesc acele nume ca sa le pomenesc, stiind ca sufletele acelora dobandesc mult folos duhovnicesc. De aceea, fiul meu, daca vrei sa se mantuiasca sufletul tau in dar, sa pomenesti cat mai multe nume.

Extras din Ierom. Iosif Agioritul, Staretul Efrem Katunakiotul, trad. de Ieroschim. Stefan Nutescu, Schitul Lacu-Sfantul Munte Athos, Ed. Evanghelismos, Bucuresti, 2004, pag. 242, 244

loading...
loading...

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.