"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

5 × two =

nineteen + 12 =

– Parinte, ma nelinistesc atat de mult atunci cand am de rezolvat o problema, incat nici nu pot dormi…

loading...

– Problema ta sufleteasca sunt gandurile cele multe. Daca nu ai avea aceste ganduri de multe feluri, ai putea da mult mai mult atat in ascultarea ta, cat si in nevointele tale duhovnicesti, scrie produsemanastiresti.ro.

Asculta aici un mod de a evita gandurile cele multe:

Cand iti vine in minte o treaba pe care va trebui, de pilda, sa o faci maine, sa-i spui gandului: „Treaba aceasta nu este pentru astazi; ma voi gandi la ea maine”.

De asemenea, cand trebuie sa hotarasti intr-o problema, nu te chinui cu gandul sa afli ceea ce este mai bun si sa amani mereu. Alege ceva si mergi inainte, lasa dupa aceea pe Dumnezeu sa Se ingrijeasca de celelalte. Sileste-te sa eviti scolasticismul, ca sa nu-ti ametesti mintea. Sa faci ceea ce poti, cu marime de suflet, sa te misti simplu si cu multa incredere in Dumnezeu.

Atunci cand ii incredintam lui Dumnezeu viitorul si nadejdile noastre, il obligam intr-un anume fel sa ne ajute.

Prin gandurile cele multe si un om sanatos se netrebniceste. Unul care sufera, este indreptatit sa le aiba, atunci cand se mahneste. Insa cel care, fiind sanatos, se ameteste si sufera din partea gandurilor de-a stanga, unul ca acesta este bun de legat. Sa fie sanatos si totusi sa fie chinuit de gandurile lui?!

In vremea noastra, cea mai mare boala se datoreaza gandurilor desarte ale oamenilor lumesti. Oamenii le pot avea pe toate in afara de gandurile cele bune. Se chinuiesc pentru ca nu infrunta lucrurile duhovniceste.

De pilda, cineva porneste ca sa mearga undeva, dar motorul masinii lui pateste ceva si intarzie putin la destinatie. Daca are gandul cel bun, va spune: „Se vede ca Bunul Dumnezeu a randuit sa apara piedica aceasta. Altfel poate ca as fi patit vreun acc1dent, daca n-as fi avut aceasta intarziere. Cum sa-Ti multumesc, Dumnezeul meu, pentru aceasta?”, si-L slaveste pe Dumnezeu.

Dar daca nu are gandul cel bun, nu va infrunta situatia duhovniceste, ci se va supara pe Dumnezeu si va huli: „Iata, am intarziat! As fi putut merge mai repede! Ce lucru anapoda! Uf, ce Dumnezeu…”. Atunci cand omul primeste cele ce i se intampla cu gand de-a dreapta, se ajuta, in timp ce, daca lucreaza in partea stanga, se chinuieste, se topeste, se zapaceste.

Din Cuviosul Paisie Aghioritul, Cuvinte duhovnicesti, Vol. III, Nevointa duhovniceasca, Editura Evanghelismos, Bucuresti, 2003, p. 20-21

loading...

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.