"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

one × 1 =

eight − 3 =

Exista urmatoarea parabola…

loading...

Un taran avea douasprezece gaste grase, iar vecinul lui – una singura, murdara si slabanoaga. „Doamne”, s-a indignat vecinul, „unde este dreptatea? Cum de ingadui asa ceva?” – si a auzit glas de Sus: „De acum vei avea douasprezece gaste.” „Nu”, a intors vorba omul, „mai bine fa sa aiba si vecinul tot una.”

Iata esenta invidiei: mizantropia, intristarea prov0cata de bunastarea aproapelui, dorinta ca cel care traieste mai bine decat tine sa pateasca ceva rau. Invidiosul se bucura de insuccesele altora si se amaraste de reusitele lor.

El vrea sa-l vada urat pe cel placut la infatisare, sarac – pe cel bogat, lipsit de inzestrare – pe cel talentat, scrie produsemanastiresti.ro.

Inca o istorioara…

Intr-un salon de spital cu doua locuri zaceau doi oameni bolnavi fara speranta – pe paturi identice, in conditii identice. Singura diferenta era aceea ca unul se putea uita pe fereastra, iar celalalt – nu; in schimb, langa acesta din urma era butonul care alerta asistenta de garda. A trecut vremea, anotimp dupa anotimp… Cel care zacea langa fereastra ii povestea vecinului tot ce vedea: ploaie, zapada, soare, pomii ba acoperiti cu „dantela” pufoasa de zapada, ba acoperiti cu ceata usoara de primavara, ba impodobiti cu strai de verdeata sau cu cel galben-purpu- riu, de ramas-bun, al toamnei…

Odata, bolnavului de la fereastra i s-a facut rau noaptea. L-a rugat pe celalalt sa cheme asistenta, insa vecinul, inrait, nu l-a ascultat, si nefericitul a trecut la cele vesnice. In ziua urmatoare, in camera a fost adus alt pacient. „Veteranul” s-a folosit de prilej si a rugat sa fie mutat la fereastra. Atunci a vazut, in sfarsit, ca… fereastra da spre un perete cenusiu, care ascundea restul lumii de afara. A tacut ce a tacut, dupa care i-a zis noului vecin: „Daca o sa mi se faca rau noaptea, sa nu chemi asistenta.”

Vedeti unde il duce pe om invidia?!

Mecanismul aparitiei sale in suflet e simplu: vazand un om care o duce bine, invidiosul mai intai isi doreste acelasi lucru pentru sine insusi, dar cand intelege ca acest vis este irealizabil, vrea sa-i rap3asca bunastarea si sa-l aduca la nivelul sau.

Potrivit Apostolului Pavel, trufia naste b0ala galcevilor si certurilor de cuvinte, din care pornesc cearta, pizma, defaimari, banuieli viclene (I Tim. 6,4).

Ref: ”Ce ne impiedica sa fim cu Dumnezeu” Konstantin V. Zorin. Editura, Sophia

loading...

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.