"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

Nu toata lumea vrea sa se schimbe. In ciuda dorintei tale de a ajuta, nu ii poti face pe oameni sa se schimbe si nu le poti rezolva problemele.

Stiu, este dificil sa vezi cum o persoana draga se confrunta cu o problema dificila. In mod natural simti nevoia sa o ajuti. Vrei sa ii faci viata mai usoara. Vrei sa ii rezolvi problema si sa ii usurezi suferinta.

Incercarea de a tine o persoana iubita departe de tot ce este rau este un lucru minunat… Insa aproape imposibil de realizat in momentul in care aceasta nu vrea ajutorul tau, scrie kudika.ro

Ce este de facut in aceasta situatie?

1. Identifica ce se afla sub controlul tau

Tindem sa credem ca problemele care ne afecteaza trebuie rezolvate de noi. Spre exemplu, nu este problema ta demisia partenerului de cuplu de la locul de munca. Cu toate acestea, daca aveti banii la comun si apar datorii si nu mai reusiti sa fiti la zi cu platile facturilor – atunci aceasta este o problema care te influenteaza si pe tine.

2. Aminteste-ti ca de cele mai multe ori ajungi sa faci mai mult rau decat bine

Nu doar ca este aproape imposibil sa rezolvi problemele altor persoane, ci poti pr0voca din neatentie o serie de alte probleme atunci cand incerci sa ajuti oamenii care nu vor sa se schimbe.

Nu ai de unde sa stii de ce are nevoie altcineva. Eforturile tale de a ajuta pot transmite, de fapt, un mesaj daunat0r: “Stiu cum sa iti rezolv problemele mai bine decat tine. Nu am incredere in judecata sau in abilitatile tale. Esti prea slab, te lasi daramat de fiecare lucru marunt.”

De ce nu este bine sa rezolvi problemele altor persoane:

– oferirea sfaturilor nedorite duc la mai mult stres, la aparitia discutiilor inutile si a unui imp4ct negativ in relatie;

– cand incerci sa repari, sa schimbi sau sa salvezi, presupui ca stii ce este mai bun. Ai un aer de superioritate si poti actiona gresit;

– luarea deciziilor pentru alte persoane elimina oportunitatea de a invata lectii importante de viata, de a creste;

– te distragi de la rezolvarea propriilor tale probleme. Din anumite motive este mai usor sa rezolvi problemele altor persoane si sa amani rezolvarea problemelor personale;

– nu permiti altor oameni sa isi traiasca propria viata.

Cum sa incetezi sa mai incerci sa remediezi, sa schimbi sau sa rezolvi problemele altor persoane?

Inainte de a te aventura si de a incerca sa rezolvi o problema care nu iti apartine, incearca sa iti raspunzi la aceste intrebari:

– este problema mea sau este problema altei persoane si ma afecteaza direct?

– este o problema pe care o pot repara sau schimba?

– detin controlul pentru a schimba aceasta situatie?

– am vreo influenta?

– mi-a fost cerut ajutorul?

– oare fortez situatia cu solutiile mele?

– ajut cu adevarat?

– de ce incerc sa rezolv aceasta problema?

– aceasta este, de fapt, o incercare de a-mi gestiona temerile si anxietatea?

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.