"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

nineteen + nine =

14 − 8 =

Artistul Polina Palita explica cum sa iti dai seama ca o persoana are probleme psihologice.

loading...

”Eu am fost diagnosticata cu tulburare bipolara. De atunci am decis sa pledez pentru drepturile persoanelor cu dereglari de ordin psihic, pentru ca stiam: multi dintre ei sunt discr1minati.”, scrie devorbacutine.eu.

”Stiu cat de dificil este sa traiesti cu o astfel de boala, mai ales cand nimeni nu te ia in serios. Multe persoane nici nu au dreptul sa isi exprime viziunile si opiniile. Ceea ce pot sa fac eu este sa informez populatia ca persoanele cu tulburari psihologice nu trebuie sa mai fie stigmatizati.”

Pentru inceput este important de stiut ca tulburarile psihice pot provoca o stare de oboseala si extenuare. Daca ai un prieten sau un cunoscut intr-o astfel de situatie, ai observat ca de multe ori el se simte istovit.

”Cand prietenii ma intreaba cum ma simt, cel mai des raspund ca sunt bine, doar ca sunt sleita de puteri. Eu nu ma plang cand spun asta, ci doar constat acest fapt.”

La persoanele cu tulburari psihice, creierul functioneaza altfel. El proceseaza informatia intr-un alt regim, de aceea lor le este mut mai dificil sa se relaxeze sau sa adoarma. In mod normal, unei persoane ii sunt suficiente 7 minute ca sa adoarma. Insa persoanelor cu tulburari psihice le-ar fi imposibil acest lucru. Ele au nevoie de o ora ca sa se relaxeze indeajuns. Insa daca ceva le-a perturbat somnul, ciclul o ia de la inceput.

Aceste persoane nu au un somn odihnitor. Daca au noroc, se pot trezi mai putin obositi decat in ziua precedenta. Ei sunt ca o baterie stricata, care niciodata nu poate fi incarcata pana la capat.

Persoanele cu deficiente psihice au nevoie sa depuna foarte mult efort pentru a se concentra. Ele au probleme cu mem0ria, din copilarie si la maturitate.

Ei duc o lupta in propria minte. Ei duc o b4talie cu propriile temeri si frici. Zilnic, ei aud un glas care le spune ca nu sunt destul de buni, destul de puternici, destul de bine facuti, ca nimeni nu ii iubeste si ca sunt niste ratati.

Ei sufera din cauza unor frici irationale, care nu le permite sa traiasca cu adevarat. De parca o persoana cu f0bie de inaltime ar fi nevoita sa locuiasca pe un pod subtire, deasupra unui abis.

Acestor persoane le este dificil sa isi exprime emotiile, pentru ca nu stiu cum sa o faca. De parca i-ai spune unui om lipsit de talent artistic sa faca in 5 minute o sculptura.

Persoanele cu tulburari psihice nu inteleg semnificatia gesturilor si a mimicii.

Ele lupta cu sine pentru a diferentia ce este realitate si ce nu. Creierul lor interpreteaza orice gand ca o proiectie a realitatii obiective.

De aceea, urmatoarea data cand cineva cu o boala invizibila iti va spune ca a obosit, sa nu il tratezi cu indiferenta. El are nevoie ca cineva sa il imbratiseze si sa sa ii spuna ca totul va fi bine.

Imagineaza-ti in ce teama contanta traiesc persoanele acestea. Fii mai intelegator cu ele si arata-le solidaritate.”

loading...

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.