"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

Este începutul unui nou an școlar și, fără să realizez, gândul îmi zboară la anii în care eram elev. Nu am predat într-o școală, cel puțin nu după ce am încheiat ciclul pregătirii în cadrul modulului psihopedagogic, dar cu siguranță am fost elevă.

loading...

Nu că m-aș gândi la trecut și mai ales, spun din capul locului că nu regret nimic, dar uneori mi-aș dori ca unele dintre cele învățate în banca școlii să fi cuprins și alte aspecte, unele legate de viață, unele care să mă pregătească realmente pentru viața m4tură. Să îi spunem „auto-ajutor școalar, pe mai departe”.

Vorbesc despre unele dintre fenomenele care apar în clasă. Cu siguranță, o parte mi-au zburat pe lângă urechi dar poate că erau prea departe de mine atunci să le pot accepta și folosi.

Totuși, tot cred că ar fi o idee bună să reducem numărul de ore alocat unor materii și să folosim timpul acela prețios pentru orele de dezvoltare personală.

Pentru liceu, o oră pe săptămână ar fi suficient. Acest demers ar fi util pentru mulți studenți și pentru societate, în general.

Deci, voi enumera succint, lecțiile care mi-ar fi plăcut să mi se predea la școală…

1. Regula 80/20

Acesta este unul dintre cele mai bune moduri de a îmbunătăți utilizarea timpului. Regula 80/20, cunoscută și sub denumirea de principiul Pareto, prevede, în general, că în aproape orice problemă, puținul (20%), reprezinta esențialul, iar multimea (80%) reprezintă partea mai puțin valoroasă. În cazul problemei lui Pareto, 20% din populația țării sale deținea 80% din bogăția acesteia.

Astfel, știi faptul că 20% din lecțiile învățate ocupă 80% din spațiul din depozitul minții școlarului și că 80% din informație provine de la 20% dintre profesori.

Functionează, dupa cum se poate observa, în ambele sensuri ale unei probleme.

Astfel, o mare parte din ceea ce face un elev nu este chiar atât de util și necesar pe cât s-ar crede.

În sistemul școlar se poate pur și simplu refuza sau reduce vizibil timpul petrecut asupra unor aspecte efectiv nefolositoare pe mai departe.

Și, dacă se va face acest lucru, elevii vor avea mai mult timp și mai multă energie pentru ca, ceea ce este cu adevărat important, să le aducă satisfacție și bucurie.

2. Legea lui Parkinson

Poți face ceea ce ai nevoie mult mai repede decât crezi.

Această lege prevede că sarcina va fi întârziată și va părea mai complicată, în funcție de timpul pe care l-ai rezervat. De exemplu, dacă i se spune elevului că are o săptămână pentru a lua o decizie, problema va începe să pară mai serioasă și va începe să aloce din ce în ce mai mult timp pentru a lua această decizie.

Prin urmare, elevul trebuie învățat să se concentreze pe găsirea unei soluții. Să le acordăm o oră, dintr-o zi întreagă de curs, pentru a rezolva o problemă de viață.

Acest lucru le va face creierul să se concentreze asupra deciziilor și acțiunii.

Poate că rezultatul va fi puțin alterat decât dacă ar fi petrecut o săptămână cu această sarcină, dar după cum am menționat în paragraful anterior, doar 20 la sută din activitate reprezintă 80 la sută din valoare.

Sau totul se poate termina cu cele mai bune rezultate, pentru că nu ai complicat prea mult lucrurile și te străduiești să le faci perfect.

Acest pas îi va ajuta pe elevi să rezolve aproape orice mai repede, le va îmbunătățiți concentrarea și le va oferi mai mult timp liber.

3. Mai întâi dai, apoi primești. Aceasta este ordinea și nu invers

Acest lucru este puțin contrar simțului comun.

De obicei, ideea este că cineva ar trebui să ne ofere ceva sau să facă ceva pentru noi înainte ca noi să facem ceva, în schimb. Problema este că mulți oameni gândesc în acest fel. Și este puțin probabil să acționeze diferit.

Să învățăm elevii următorul aspect: „Dacă vrei să obții mai mulți bani, dragoste, bunătate, oportunități, oferă ceva! „Trebuie să dai mai mult”. În timp, vei primi mai mult decât ai dat.”

4. Greșelile și eșecurile sunt bune

Când ești tânăr, pur și simplu încerci și eșuezi și continui această acțiune, până înveți.

Cel mai probabil, când elevul va experimenta acest „mic detaliu”, își va da seama repede că o greșeală nu reprezintă sfârșitul lumii și că, atunci când greșește, de cele mai multe ori altora pur și simplu nu le pasă. Au propriile probleme și deja au de ce să-și facă griji.

Iar succesul în viață vine adesea numai dacă nu ai cedat eșecurilor și greșelilor. El vine doar la cei persistați.

Să le spunem o poveste sau să le relatăm din copilărie:

„Înainte să înveți să mergi cu bicicleta, ai căzut de mai multe ori. Câteva vânătăi pe genunchi și două-trei lacrimi pe obraz. Dar te-ai ridicat și ai încercat din nou să mergi cu bicicleta. Și, dintr-odată, ți-ai dat seama că poți pedala, că a venit de la sine. Dacă îți poți aminti mereu de tine, cel de la vârstă de cinci ani și te poți comporta în acest fel, în loc să renunți după eșec, așa cum fac adesea adulții, poți învăța multe lucruri interesante, să înveți lecții importante și să ai succes.”

5. Atitudinea ta schimbă realitatea

Cu toții am auzit despre necesitatea menținerii unei atitudini binevoitoare față de realitate. Precum și de fraza: „Trebuie să îți revizuiești atitudinea!” Apropo, acesta este un sfat excelent, dar dacă nu există un stimulent pentru a-l aduce la viață, poți pur și simplu să uiți de el și să rămâi cu vechea ta viziune despre lume.

Dar în ultimii ani, mi-am dat seama cu adevărat că, odată cu schimbarea atitudinii față de realitate, realitatea noastră se schimbă. De exemplu, dacă vezi mediul în care activezi, în tonuri luminoase, mai degrabă decât în negru, începi să vezi alte posibilități care ți-au fost ascunse anterior.

Îți poți spune: „Ei, de ce nu m-am gândit la asta până acum?”

Când îți schimbi atitudinea, subiectul atenției tale se va schimba. Și tot ceea ce se întâmplă în lumea ta este acum văzut într-o lumină diferită.

Da, acest sfat este foarte similar cu cel precedent, dar tot am vrut să-l menționez. Într-adevăr, o schimbare de atitudine față de realitatea din jur îți va schimba lumea în cel mai de neconceput mod.

Dacă încerci să îți schimbi radical atitudinea, în loc să o iei în considerare doar ca pe o opțiune, vei fi plăcut surprins.

6. Recunoștința este un mod ușor prin care te poți simți fericit

Dacă cineva mi-ar fi spus, la școală, că sentimentul de recunoștință experimentat, chiar și un minut sau două pe zi, este o modalitate excelentă de a transforma o dispoziție proastă într-una bună, m-aș fi antrenat serios pentru a fi recunoscătoare.

De asemenea, este o modalitate excelentă de a menține o atitudine pozitivă față de realitate și de a te concentra pe obiectivele corecte. Și, de asemenea, pentru a-i face pe alții fericiți. Ceea ce la rândul tău te va face și mai fericit, emoțiile sunt contagioase!

7. Nu te compara cu ceilalți

Concepția noastră necesită comparație. Vrem să găsim motive de mândrie, în sine, („Am un telefon nou!”). Însă, într-o astfel de situație, devine foarte dificil să nu te compari cu alții care au mai mult decât tine („Oh nu, telefonul lui Mihai este mai cool!”). Și nu mai ești mândru de tine.

Dacă te compari cu ceilalți, îi permiți lumii exterioare să îți controleze sentimentul de sine.

Este mult mai productiv să te compari cu tine însuți. Pentru a vedea cât de mult ai avansat, ce obiective ai atins și cum ai crescut în ochii sinelui anterior.

Este posibil să nu sune atât de minunat, dar în final va aduce pace interioară, va consolida puterea de voință și va umple sufletul elevului de emoții pozitive.

8. 80-90% din ceea ce îți produce frică nu se va întâmpla niciodată în realitate

Acest lucru este foarte des întâlnit. Cea mai mare parte din ceea ce te temi nu se va întâmpla niciodată. Aceștia sunt doar m0nștri, care există doar în capul tău sau sub patul elevilor din clasele 0-4.

Și, dacă acest lucru se întâmplă, atunci cel mai adesea nu este atât de groaznic cum ne-am fi așteptat. Anxietatea, în majoritatea cazurilor, este doar o pierdere de timp.

Desigur, ușor de spus, greu de făcut, dar dacă fiecare elev și-ar aminti de fricile devenit realitate, va începe să se elibereze din ce în ce mai mult gândurile fricii.

9. În aproape tot ceea ce ți se întâmplă, poți vedea o oportunitate

Vei greși câte puțin la orice test, fie el dat cu pixul pe hârtie sau cu trupul, în viață, dar fiecare greșeală te va ajuta să înveți ceva.

Experiențele negative, greșelile și eșecurile pot oferi, de cele mai multe ori, mai mult decât succesul o poate face, pentru că înveți ceva complet nou, pe care succesul nu l-ar fi predat niciodată.

În încheiere, nu îmi rămâne decât să cred că lucrurile se vor schimba odată cu începerea acestui an școlar, că elevul și integritatea lui vor conta mai mult decât nenumăratele ore de matematică sau mai știu eu ce altă materie, iar notele nu vor mai reprezenta ștanța de pe fruntea elevilor!

Cu iubire, o fostă școlăriță!

loading...

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.