"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

5 × 1 =

19 − 7 =

Сrezandu-se superior altora, cautand sa-i intreaca, socotindu-se mai presus de toti si plasandu-se in centrul tuturor evenimentelor; atribuindu-si toate calitatile si virtutile sau socotind ca macar in ceea ce priveste unele dintre ele este cu totul desavarsit, cel mandru ajunge sa se auto-indumnezeiasca; el face din sine un „mic dumnezeu”, luand astfel locul Adevaratului Dumnezeu.

Cel Care este cu adevarat absolut, culmea si centrul, principiul si sfarsitul tuturor celor create; Cel care da sens si valoare fiecarui lucru; izvorul si temeiul tuturor virtutilor si a tot binele si pricinuitorul desavarsirii, scrie altarulcredintei.md.

Pentru ca se absolutizeaza pe sine, trufasul nu admite nici un rival, nu sufera nici o comparatie care l-ar pune in inferioritate, se teme de tot ceea ce i-ar putea submina pretuirea de sine.

Din aceasta pricina si pentru a-si afirma fata de sine si fata de ceilalti superioritatea, el il judeca fara mila pe aproapele sau, il dispretuieste si-l umileste. Iar fata de tot ceea ce i-ar putea prejudicia superioritatea se arata aspru si agresiv, voind sa-si apere cu orice pret imaginea avantajoasa pe care o are despre sine si pe care vrea s-o impuna tuturor.

El il dispretuieste si-l umileste pe aproapele sau, pentru ca-L tagaduieste pe Dumnezeu si se pune pe sine in locul Lui, nevoind sa vada chipul lui Dumnezeu din ceilalti oameni, chip care face din fiecare om un fiu al lui Dumnezeu si care-i confera, prin participare, demnitatea si superioritatea lui Dumnezeu Insusi.

Jean-Claude Larchet, Terapeutica bolilor spirituale, Editura Sophia, Bucuresti, 2001, p. 214

loading...

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.