"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

5 × 3 =

one × 2 =

Alaturi de lacomie si razbunare, frica este una din cauzele majore ale suferintelor noastre. Cu grade diferite de intensitate si purtand masti diverse – spaima, panica, fobii, temeri, frica va face intotdeauna parte din viata noastra. Mai mult decat atat, o parte dintre noi nu reusesc sa scape de monstrii copilariei sau de „babaul de sub pat nici la maturitate.

Haideti sa descutam deschis despre fricile care ne bantuie…

Lista fricilor umane este aproape infinita : frica de schimbare, de pierdere a sigurantei financiare, de boala, teama de a schimba locul de munca, de a lua decizii, de a incepe o relatie sau de-a o termina, de pierdere a iubirii sau de a sustine un punct de vedere… si lista poate continua, scrie elle.ro.

Fiecare dintre noi resimte temeri „preconf1gurate genetic’ al caror rol este de a ne proteja in fata pericolelor. Dar ce facem cu fricile irationale, inchipuite, asimilate pe parcursul dezvoltarii noastre, acele frici care constientizate sau nu, ne saboteaza zi de zi din umbra?!

Carui scop serveste frica ?

In cartea sa „Sursele suferintei’, profesorul Salman Akhar, dedica un intreg capitol fricii. „Frica este o emotie necesara, importanta pentru supravietuirea si functionarea organismului. Ea ne avertizeaza ca exista un pericol si ca trebuie sa luam masuri pentru a-l evita. Cu alte cuvinte, cand simti ca ti se urca sa ngele in cap, ti se furnica pielea sau iti fuge pamantul de sub picioare ca reactie in fata unor situatii periculoase care iti ameninta viata, integritatea sau sanatatea, frica este fireasca, vitala pentru supravietuire. Asadar, avem multe lucruri de care trebuie sa ne fie frica, absenta sa totala indicand mai degraba semnul unei patologii psihologice decat al stapanirii de sine.

Cand devine frica nociva?

Cand ajungi sa tolerezi un sef t1ran sau un job prost platit pentru ca frica te impiedica sa te orientezi spre altceva. Cand alegi sa stai intr-o relatie in care te simti in mod constant mintit, neapreciat, inselat, criticat, doar din teama ca nu vei mai gasi pe altcineva. Cand fricile te transforma intr-un parinte hiper-anxios, adesea coplesit de disperare. Niciun aliment nu mai e astazi sanatos pentru copilul tau. Niciun loc de joaca nu este lipsit de primejdii, nicio educatoare nu e suficient de buna si de iubitoare. Si desigur… niciunul din medicii la care ai apelat n-a fost suficient de bine pregatit.

Parintele modern este capt1v in inch1soarea propriilor voci interioare si chinuit de temeri. „Pericole, primejdii, amenintari il pandesc pe copilul meu la orice pas. Nu trebuie sa-l scap din ochi o clipa.’ Sunt rare momentele in care astazi o mama uita de frici. Iar glasul cald si zambetul sau incurajator este inlocuit in mod inconstient de fata crispata si obsesivul indemn: „Ai grija, e periculos sa….!!!’

Din nefericire, fricile manifestate in exces se transforma in mod silentios in obsesii, iar gandirea ne devine confuza deformand perceptia noastra asupra realitatii exterioare si interioare. Ajungem astfel posesorii unor idei si rationamente defectuoase, iar actiunile noastre sunt din start sortite esecului. Fricile imaginare duc la comportamente irationale, aberante, ne avertizeaza dr. Susan Jeffers in cartea sa „Chiar daca ti-e frica, actioneaza.’

Ce ne alimenteaza frica ?

De multe ori, noi insine prin comportamente naive cum ar fi autodiagnosticarea prin intermediul informatiilor legate de sanatate gasite pe internet. Aceste informatii nevalidate stiintific, incomplete, neclare, ne bantuie imaginatia cu asa o forta incat ajungem sa fim convinsi ca suferim de boli incurabile. Evenimentele triste, nenorocirile si viol3nta ce se petrec in lumea larga, cu care mass media ne b0mbardeaza, cu scopul de a-si atinge sugr umatorul rating. Industria pharma ce speculeaza frica de boala, batranete, incurajand consumul in exces de medicamente, suprad1agnosticarea si d3p3nd3nta de suplimente alimentare. Si nu doar televiziunile, tabloidele si industria pharma traiesc din fricile noastre. Comerciantii, specialistii in reclame, partidele politice incurajeaza o cultura a fricii intrucat o populatie „anxioasa’ va fi intotdeauna o piata de consum profitabila, usor de manipulat.

loading...

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.