"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

thirteen − 11 =

three × three =

In orice caz, pocainta este mare lucru. Noi inca n-am inteles ca omul prin pocainta poate schimba hotararea lui Dumnezeu. Acesta nu-i lucru mic, ca omul sa aiba o astfel de putere.

loading...

Faci rau? Dumnezeu iti da o palmuta. Spui „Am gresit”? Se opreste si-ti da binecuvantari. Adica, atunci cand copilul cel neas­tamparat isi vine intru sine, se pocaieste si este mus­trat de constiinta sa, tatal lui il rasfata cu dragoste si il mangaie, relateaza ortodoxia.ro.

Israelitii, deoarece s-au departat de po­runcile lui Dumnezeu, au trait in r0bie 75 de ani. Si in cele din urma, atunci cand s-au pocait, apare imparatul Cirus, care s-a aratat mai bun decat fiii lui Israel, ce au spurcat cele sfinte pe care le aveau pentru jertfe. Dumnezeu i-a schimbat mintea si l-a facut sa creada in Dumnezeul Cerului.

Astfel, acela a lasat pe israeliti liberi, le-a dat bani, lemne pentru Templu, le-a facut zidurile Ierusalimului si a aratat o astfel de bunatate si o astfel de evlavie, ce nu le-au aratat intr-un anumit fel nici israelitii (Ezdra 1, 1). Si toate acestea pentru ca poporul s-a pocait si s-a schimbat (Ezdra 8, 88-92). Cat de mult ajuta pocainta ca sa faca sa dispara raul!

Sa cititi toate Cartile Macabeilor. Sunt foarte pu­ternice. Ce porunca daduse imparatul! Ca elefantii sa calce pe israeliti. S-au dus ceilalti, au pregatit cere­monia, au adapat 500 de elefanti cu vin tare si tamaie ca sa-i intarate si asteptau pe imparat sa vina ca sa in­ceapa spectacolul.

Dar imparatul uitase porunca ce o daduse. Se duce ingrijitorul de elefanti sa instiinteze pe imparat, pentru ca acela inca nu aparuse. „Imparate”, ii spune, „te asteptam. Toate sunt gata, elefan­tii, iudeii si cei chemati asteapta”. „Cine v-a spus sa faceti un astfel de lucru?” le spune.

Strigate, amenin­tari… Si aceasta nu s-a facut o data, ci de trei ori (III Macabei 5, 1-35). Oare a fost un lucru mic ca imparatul sa uite porunca ce-o daduse el insusi?

Si nu numai aceasta, ci in cele din urma si-a schimbat toata purtarea sa fata de iudei. Toata cheia aici este: sa se pocaiasca lumea.

(Cuviosul Paisie Aghioritul, Cuvinte duhovnicesti. Volumul II. Trezvie duhovniceasca, traducere de Ieroschimonah Stefan Nutescu, editia a doua, Editura Evanghelismos, Bucuresti, 2011, pp. 391-392)

loading...

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.