"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

PUBLICITATE

Un epsicop, calatorind prin eparhia lui, a ajuns sambata seara intr-un sat. era prima data cand trecea pe acolo. primarul satului l-a omenit si la putin timp, episcopul a cerut sa-l vada pe preot.

– Este la camp, inca nu s-a intors, i-au spus.

Dupa un timp, s-a aratat si preotul, imbracat in haine de munca, nu prea frumoase la infatisare. Episcopul n-a fost multumit, caci tinea mult ca preotii sa fie mai ingrijiti, scrie altarulcredintei.md.

PUBLICITATE

A doua zi era duminica si preotul s-a pregatit pentru Sfanta Liturghie. Episcopul care asista, l-a urmarit l-a inceput din scaunul arhieresc, apoi din Sfantul Altar. Cu siguranta, trebuia sa gaseasca ceva greseli la acel preot taranoi. Lucru minunat insa: din momentul in care a rostit „Binecuvantata este Imparatia”, si pana la sfarsit, pe preot l-a acoperit o lumina cereasca, care-l incalzea si-l lumina in intregime, fara sa-l arda!

Dupa ce a impartit anafura crestinilor satului, preotul a intrat in Sfantul Altar. Episcopul s-a apropiat de el, a cazut in genunchi si i-a cerut iertare pentru ca-l judecase si l-a rugat sa-l binecuvanteze.

Preotul acela simplu, a ramas uluit si i-a zis:

PUBLICITATE

– Cum este cu putinta ca cel mai mare sa fie binecuvantat de cel mai mic? Binecuvanteaza-ma, tu, Stapane!

-Nu pot sa binecuvantez pe cel care, atunci cand slujeste sta intru lumina dumnezeiasca necreata. Cel mai slab se binecuvanteaza de cel mai tare, i-a raspuns episcopul.

Atunci preotul l-a intrebat:

PUBLICITATE

– Exista, oare, Preasfintite, episcop sau preot care slujeste Sfanta Liturghie si sa nu fie inconjurat de lumina cereasca?

Aceasta era mirarea acelui parinte simplu! Ce sa raspunda epsicopul acelui preot care privea intr-un mod firesc lucrurile mai presus de fire?!

De aceea, s-a minunat de curatia, smerenia si sfintenia acelui preot de sat si a pleacat de acolo folosit si mai invatat.

PUBLICITATE

Extras din Pr. Stefanos Anagnostopoulos, Explicarea Dumnezeiestii Liturghii, Editura Bizantina 2005, p.89-90

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.

[wce_code id=2]