"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

2 × 5 =

14 − twelve =

Lumea aceasta este opusa lumii de sus. Veacul acesta este dusman al vesniciei. De aceea, crestinul trebuie sa se ridice cu mintea din veacul acesta, in veacul viitor, sa iasa din inselatoria permanenta in care traieste! Patria noastra cea adevarata este in Ceruri, nu pe pamant.

Fara incredere totala in Domnul, aceasta gandire noua nu se poate face in mintea omului. Numai Duhul Sfant aduna inima cea risipita in lume si ridica mintea la cele vesnice. Adam, cand a gresit, a lasat sa intre in fiinta „aluatul” raului, care a „dospit” mai tarziu in toti mostenitorii sai.

Raul s-a inmultit atat de mult, cuprinzand intreaga omenire secole de-a randul, incat greu mai poate avea cineva o idee justa despre Dumnezeu. Si daca n-ar fi venit Hristos pe pamant sa aduca un alt „aluat”, al bunatatii, intreaga omenire ar fi pierit demult in intuneric, scrie altarulcredintei.md

Doua forte se lupta acum in lume, doua aluaturi dospesc omenirea. In cei ce au primit in ei „aluatul” lui Hristos nu mai pot incapea rautatea si nedreptatea si nici gandurile despre acestea, caci „dragostea nu cugeta cele rele” ‒ dupa spusele Sfantului apostol Pavel. Aluatul ceresc este puterea Duhului dumnezeiesc, fara de care sufletul nu poate trece la viata. Si daca lumea nu va sadi intr-insa aluatul cel ceresc si sarea cea buna si sfanta a Duhului, nu se va putea indrepta niciodata din stricaciunea in care a cazut.

Daca omul din lume, acaparat de poftele lui, nu se indreapta spre Dumnezeu si nu cere ajutorul Lui pentru a se schimba, ci se increde in sine insusi, niciodata nu va primi puterea Duhului Sfant si niciodata nu se va dezmetici din betia materialitatii lui si va pieri in pacatele sale. Va ramane in intuneric, in nestiinta, in rautate.

Cel care nu munceste astfel nu este vrednic de Imparatie, iar cel care se munceste sa iasa din pofte si cere ajutorul dumnezeiesc, dar apoi se leneveste si dispretuieste Duhul Sfant care l-a ajutat, recade intr-o stricaciune si mai mare, din care nu se mai poate ridica. Cine insa nu se trandaveste, ci lupta mereu pentru a se mentine in curatie, acela simte bucuria si ajutorul Duhului Ceresc. Precum omul furios si plin de manie isi da seama ca este suparat, tot asa cel plin de pace si bucurie isi da seama de prezenta Duhului Sfant in el.

Virtutile toate sunt semne ale Duhului, iar patria noastra cea adevarata este in Ceruri. (Sfantului Macarie Egipteanul)

Pocainta sau intoarcerea la Dumnezeu, Extrase din Omiliile duhovnicesti ale Sfantului Macarie Egipteanul, Editura Bizantina, Bucuresti, p. 85

loading...

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.