"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

two × two =

19 − fourteen =

Cat de placut este omul smerit si cat de respingator este cel mandru! Omul smerit are lucrare launtrica si se straduieste sa nu trambiteze binele pe care il savarseste, toti il au la evlavie si il iubesc.

loading...

Pe cel mandru nimeni nu-l iubeste; pana si Dumnezeu Isi intoarce fata de la el, scrie ortodoxia.ro.

Lucrul cel mai important este ca, atunci cand omul are lucrare launtrica si se straduieste sa nu trambiteze binele pe care il savarseste, ceilalti simt aceasta; si astfel toti il au la evlavie si il iubesc, fara ca el sa-si dea seama.

Cat de placut este omul smerit si cat de respingator este cel mandru! Pe cel mandru nimeni nu-l iubeste; pana si Dumnezeu isi intoarce fata de la el. Vezi, si copiii mici, atunci cand vad un copil putin mandru, isi bat joc de el, in timp ce pe un copil tacut si cuminte il respecta atat de mult! Iar daca vad pe cineva pasind tantos, il simt si isi bat joc de el.

Omul smerit se cunoaste dupa pasit. Imi amintesc de cineva din Konita care, desi era foarte sarac, purta in fiecare zi costum, cravata si palarie si umbla tantos prin piata. Copilasii, de indata ce il vedeau, mergeau in urma lui si il luau in ras, imitandu-i mersul. Si erau doar niste copilasi! Cu cat mai mult cei mari il simt pe omul mandru!

Cel care vrea sa se scoata pe sine in evidenta, in cele din urma se face de batjocura. Omul le interpreteaza pe toate dupa cum ii lucreaza mintea.

Daca omul este putin fantezist, le interpreteaza pe toate fantezist.

(Cuviosul Paisie Aghioritul, “Patimi si virtuti” vol. V, Editura Evanghelismos, Bucuresti, 2007, p. 80 – 81)

loading...

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.