"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

Vechii crestini se intreceau in virtuti, in fapte bune, in rugaciunea inimii…

Crestinii de azi vor sa fie si cu un picior in cer, dar si cu unul bine infipt pe pamant. Or, Dumnezeu ne da sa alegem: sa traim pe pamant in aspiratie pentru cele vesnice si trainice.

Crestinul „de duminica” merge grabit la biserica, aprinde o lumanare, iese afara, aprinde o t1gara, apoi merge in strada, la o nunta, la o cumetrie, la crasma.

Asa e si politicianul care isi face poze cu calugarul cutare, cu preotul cutare, intr-o biserica renumita, pozele apar in materialele de campan1e el3ctorala, lumea zice:

„Uite, dom’le, ce credincios!”, in timp ce el nu are decat gandul puterii pentru sine si pentru afacerile sale. Cam asa arata politicianul care conduce statul azi. In cazul acesta cum sa nu se implice Biserica in problemele natiunii, care se duce de rapa cu tot felul de pastori necredinciosi sau ipocriti?

Atata vreme cat s-a mentinut in starea lui de puritate, a vietii ascetice, a pustniciei, a vietii manastirilor, a calugarilor daruiti total lui Dumnezeu, a oamenilor cu frica de Dumnezeu, poporul s-a mentinut la inaltime, n-a putut fi infrant.

Cei care se indoiesc de calitatea celor din jur, sunt cei care n-au incredere in ei insisi, care se indoiesc de ei insisi. Daca omul ar avea incredere in sine, daca s-ar cunoaste pe sine, atunci ar putea sa aiba incredere si in aproapele sau. Increderea duce la iubire.

Raul nu este in ceilalti, raul trebuie cautat, mai intai, de catre fiecare, in sine…

Un Sfant Parinte spunea ca „rugaciunea este darea la o parte a gandurilor”. Viata de azi e complexa, e grabita, e plina de tentatii, dar dati deoparte gandurile si in spatele lor veti descoperi sufletul, asa cum l-a pregatit si intarit fiecare.

Mai zice si parintele Arsenie Boca: „Mai mare este omul in genunchi, decat in picioare”.

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.