"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

PUBLICITATE

Bunaoara sa spun: daca ai suparat pe cineva sau te-a suparat cineva si incepi sa-l pomenesti la rugaciune, numai vezi ca, de la o vreme, se ridica ura din mijloc.

Prin rugaciune se taie vrajba si indata il castigi pe acela si il aduci la intelegere, la unire. De aceea spune Sfantul Maxim: Cand vei vedea pe cineva ca te uraste, sau te nedreptateste, fie cu dreptate, fie cu nedreptate, incepe sa-l pomenesti la rugaciune. Dar sa nu-l pomenesti, sa-i fie lui vreun rau, ca atunci cade pe tine.

Sa zici asa: „Doamne, Iisuse Hristoase, miluieste-ma pe mine pacatosul si pe fratele meu (cutare), ca pentru pacatele mele s-a suparat pe mine. Pentru ca fratele meu este oglinda mea si el vede rautatile mele”.

PUBLICITATE

Asa spune si Sfantul Ioan Scararul. „Sa nu invinuiesti cumva pe fratele tau cand te rogi pentru el, sau sa-i ceri pedeapsa”, cum ii pun unii in pomelnice la vrajmasi. Nu-i voie! Chiar daca ii puneti pe unii la vrajmasi, Biserica stiti cum se roaga? Biserica se roaga pentru vrajmasi sa-i intelepteasca, sa le ierte pacatele, sa-i aduca la cunostinta adevarului, sa-i faca blanzi si sa-i intoarca cu bine.

Asa se roaga Biserica. Niciodata Biserica nu vrea sa faca rau la nimeni. Ca Dumnezeu vrea ca toti oamenii sa se mantuiasca… Iar noi, cand avem o suparare, ni se pare ca cutare ne uraste. Dar Biserica nu! Ea nu face deosebire. Ea se roaga deopotriva pentru toti, ca sa fie buni.

De aceea, vorbind despre sfanta rugaciune, v-am spus ca ea se numeste maica tuturor faptelor bune, pentru ca ea aduce in sufletul nostru pe cea mai mare fapta buna: dragostea de Dumnezeu si dragostea de aproapele.

PUBLICITATE

din: “Ne vorbeste Parintele Cleopa″, Editura Manastirea Sihastria, 2010

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.

[wce_code id=2]