"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

3 × 2 =

four × 1 =

Nu este nevoie de nicio dovada stiintifica pentru a sti ca petrecerea timpului in compania unei pisici lenese sau a unui caine prietenos ne binedispune. Dar cercetatorii de la Universitatea de Stat din Washington ne confirma: doar 10 minute de mangaiat animalul de companie vor reduce nivelul de stres.

loading...

In Statele Unite au fost deja implementate programe Pet Your Stress Away pentru elevii care se simt stresati din cauza examenelor, a vestilor si a orice altceva se intampla la scoala. Elevii stresati pot petrece timp in compania unui caine sau a unei pisici si se spera ca acest obicei ii va mai relaxa, relateaza tabu.ro.

Cu toate acestea, oamenii de stiinta spun ca aceste tipuri de programe fac mult mai mult decat sa imbunatateasca starea de spirit a elevilor. Petrecerea timpului cu un prieten blanos reduce nivelul de stres. „Doar 10 minute pot avea un impa ct semnificativ”, explica Patricia Pendry, autoarea studiului. „Elevii din studiul nostru care au interactionat cu pisicile si cu cainii au inregistrat o reducere semnificativa a cortizolului, h0rmonul eliberat ca raspuns la stres”.

Cercetatorii au impartit 249 de elevi in patru grupuri. Primul grup a putut sa se joace si sa mangaie pisici si caini timp de 10 minute. Cel de-al doilea grup a privit cum alti elevi plimba animalele de companie, in timp ce al treilea grup a privit cum interactionau elevii cu ele. Cel de-al patrulea grup nu a vazut si nu a atins deloc animalele.

In dimineata urmatoare, imediat dupa ce s-au trezit, elevilor li s-au prelevat probe de saliva pentru a determina nivelul de cortizol. Subiectii care au interactionat direct si au atins animalele au prezentat nivelul semnificativ mai mic de cortizol. Cercetatorii vor sa analizeze si impa ctul programului pe patru saptamani.

loading...

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.