"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

10 + nine =

two × five =

Nu te iubesc oamenii, iubeste-i tu pe ei; faptul ca ei nu te iubesc nu depinde de tine, dar sa-i iubesti tu pe ei tine de vointa ta si este datoria ta, caci Domnul a poruncit: sa-i iubim nu pe cei ce ne iubesc pe noi, ci pe vrajmasi (cf. Matei 5, 44), iar daca in noi nu exista acest lucru, cu atat mai mult trebuie sa ne smerim si sa alungam mandria si sa ne rugam pentru aceasta Domnului.

loading...

O persoana a spus: „Nu inteleg, Batiuska, cum de nu numai ca nu va maniati pe cei care va vorbesc de rau, dar mai si continuati sa-i iubiti”. Staretul a zambit mult si a spus: „Tu ai un baietel, te superi pe el daca face si vorbeste ce nu trebuie? Nu te straduiesti, dimpotriva, sa acoperi cumva defectele lui?”

Imi scrii ca nu ai pace cu N.; mi se pare ca poti invata acest alfabet, ca aceasta stare a ta nu este pricinuita de acea persoana, ci este dovada inimii tale nedrepte. Noi suntem ucenicii lui Hristos, iar El porunceste sa-i iubim pe vrajmasi. Unde este, asadar, aceasta dragoste? Cum cunoastem daca o avem? Desigur, atunci cand suntem ocarati si ponegriti; si Dumnezeu le ingaduie celorlalti sa faca acest lucru spre incercarea noastra. Iar cand nu numai ca nu rabdam, dar nici nu avem dragoste, atunci trebuie sa ne caim pentru acest lucru si sa ne mustram pe noi insine, caci altfel necazurile trimise spre invatatura noastra nu numai ca nu ne aduc folos, dar ne mai si vatama; primim [email protected] spre lovirea vrajmasului, dar in locul acestuia ne ranim pe noi cu ea, scrie produsemanastiresti.ro.

Nu cauta in ceilalti dragoste fata de tine, ci cauta in tine dragoste nu numai fata de aproapele, dar si fata de vrajmasi.

Sfantul Macarie de la Optina, Ne vorbesc staretii de la Optina, Editura Egumenita

loading...

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.