"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

5 × two =

ten − four =

Lucrurile obisnuite ar trebui sa fie simple, insa de la zi la zi se dovedesc a fi tot mai incurcate. Intr-o lume care indeamna neincetat la competitie, la etalarea calitatilor si la increderea in fortele proprii, omul contemporan este tot mai ametit de contraste.

loading...

Opulenta promovata in mass-media din ce in ce mai agresiv, a devenit standardul pe care majoritatea sufletelor viseaza sa il atinga. Este doza zilnica pe care neuronii o doresc pentru a se mentine treji in somnul lumii. Si cand te gandesti ca in calatoria acestei vieti ar trebui sa avem la noi doar bagajul strict necesar care sa ne foloseasca in viata cea vesnica, scrie produsemanastiresti.ro.

Intrucat statisticile sunt alarmante in privinta stresului si a modului aglomerat in care omul contemporan vietuieste, deja se vorbeste de un curent al simplitatii: simplitatea la locul de munca, simplitatea in bucatarie, simplitatea in sanatate, simplitatea si naturaletea in frumusete, simplitatea in filme, simplitatea in muzica, simplitatea in reclame, simplitatea in joaca, simplitatea in viata, etc. Simplitatea nu este o stare ce o cauta doar oamenii ce vor sa se apropie mai mult de Dumnezeu, ci este un subiect ce sta de ceva vreme si in mintile filosofilor si logicienilor, pe paginile de statistica ale sociologilor si pe buzele psihologilor si psihiatrilor.

Mai multa simplitate, mai putine batai de cap parca ne-ar spune toti !

La toate problemele solutia sta in simplitate, in firescul lucrurilor. Cu cat e mai mare problema, cu atat solutia e mai simpla, insa omului ii este greu sa accepte. De ce ? Pentru ca ne plac si ne atrag lucrurile intortocheate, speculatiile, excesele. Avem „darul” de a transforma orice problema simpla intr-una care nu are nici inceput, nici sfarsit.

Ne-au intrat in s ange informatii, dureri, cuvinte, vise, frustrari, taceri, singuratati, etc. Ne pierdem in labirinturi in care am intrat de buna voie. Di avolul e in detalii, spunea cineva. Tocmai de aceea Cuviosul Paisie Aghioritul spunea mereu: simplificati-va viata, si stresul va disparea. Lucrurile simple au devenit cele mai grele. Ma gandesc ca asa cum se renunta la greutatile, ori la sforile ce tin legat de pamant un balon, si acesta se ridica pur si simplu si zboara, tot la fel si sufletul. Daca renuntam la lucrurile ce ne ingreuneaza sufletul, el devine mai usor, liber, firesc… si se ridica la Creator. Simplitatea este cheia linistii, dieta sufletului si transfuz1a trupului.

Sfintii sunt modele vii de simplitate, de golire a e-ului pentru a-I face loc lui Dumnezeu. Patericul e plin de marturii ale batranilor nevoitori ce prin simplitatea vietii lor s-au apropiat de Dumnezeu, cercetati fiind de Duhul Sfant, Mangaietorul.

Simplitatea, contine in sine frumosul care odihneste si uneste bunatatea cu sinceritatea, naturaletea cu discretia, smerenia cu rugaciunea. Dumnezeu ne vrea simpli, viata insasi este simpla, noi insa o complicam cu nimicuri disecate intr-o multitudine de fire ce nu mai stim sa le innodam. Si apoi suspinam ca am ramas ingenunchiati in propria lucrare stangace.

Simplitatea nu acopera cu nimic firea, ea este cea care da suflet universului, aripi gandirii, farmec tineretii, viata si veselie tuturor lucrurilor. Inalta sufletul catre tot ce este bun, drept si frumos. Oare, astazi a fi simplu este o arta sau un vesmant doar pentru o anumita categorie de oameni ?!… In simplitate, sufletul se linisteste, devine mai ingaduitor, mai nobil, mai sensibil, mai atent si invata bucuria de a fi mic.

Asadar „sfanta simplitate” este primavara mintii, a inimii, a vietii, este locul de intalnire cu Dumnezeu… Iar daca il avem pe El, ne este suficient, caci „toate celelalte se vor adauga voua”.

ierom. Hrisostom Filipescu

loading...

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.