"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

Un anonim, al secolului XI-lea, spunea așa: „Dacă avem dreptul, potrivit Sfintei Scripturi, de a-L chema pe Hristos, prin Cuvântul lui Dumnezeu, atunci putem spune că Dumnezeu este Tăcerea fără sfârșit, din care se naște curățenia …”

loading...

Și acest lucru este foarte important, deoarece legătură dintre cuvânt și tăcere este de mare importanță.

Unul dintre adepții Bisericii, Abba Pamvo, a fost chemat de frații săi să îl salute pe episcopul care i-a vizitat.

El a răspuns așa:

-Nu-i voi spune nimic …

– De ce?

-Pentru că dacă nu poate înțelege tăcerea mea, nu va înțelege niciodată cuvintele mele …

Ne înșelăm atunci când credem că noi, ca oameni, comunicăm între noi prin cuvânt. Dacă nu există tăcere între noi, cuvintele nu spun nimic, sunt sunete goale.

Înțelegerea are loc la un nivel în care doi oameni se întâlnesc adânc în tăcere, dincolo de limita oricărei expresii verbale.

Și acest călugăr a spus despre Hristos că El este Cuvântul, care exprimă conținutul unei astfel de tăceri, până la sfârșit. Nu un cuvânt care se naște din anxietate internă (adesea nu vorbim din suflet, ci dintr-un fel de suflare a sufletului nostru), ci un cuvânt care se naște atunci când, vorbind din experiență umană, din adâncă tăcere sau când, uneori, ni se oferă tăcerea.

Când, dintr-o dată, un astfel de har, o astfel de pace interioară și o tăcere, coboară pe noi ca o mrejă, la început nu mai putem vorbi, pentru că ne dăm seama că orice cuvânt poate rupe această tăcere, ea se va sfărâma, cu o lovitură puternică și nu mai rămâne nimic.

Dar, dacă optezi pentru a fi tăcut și pe mai departe, te poți metamorfoza într-o astfel de tăcere, atunci când știi că, la această adâncime de tăcere, poți spune nimic, fără a o rupe, și dându-i o formă verbală.

Și probabil ai observat cum, atunci când vorbești liniștit, calm, îți poți alege cuvintele, cum nu lași nimic la întâmplare…

Pentru că fiecare cuvânt trebuie să vină din tăcerea sufletului tău…

Alexandra Pîrvan

loading...

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.