"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

9 + 13 =

2 + 1 =

Inainte de Duminica Rusaliilor sunt “Mosii de vara”, sarbatoare dedicata pomenirii celor adormiti. Cu aceasta ocazie, in toate bisericile ortodoxe se vor oficia Sfinte Liturghii urmate de slujbe de pomenire a celor trecuti la cele vesnice.

loading...

Mosii de vara – Datini si credinte

“Mosii de vara”, tinuti in sambata Rusaliilor, este unul dintre cele mai importante momente ale cultului celor plecati. Inainte se credea ca sufletele lor au zburat slobode timp de 50 de zile si se intorc in subterana in sambata Rusaliilor, scrie stiriactuale.net

Pentru ca aceasta reintoarcere sa se desfasoare fara probleme, oamenii faceau rituri de induplecare si de imbunare a spiritelor: impodobeau gospodariile si locurile celor adormiti cu ramuri de tei si faceau pomeni, practici ce s-au pastrat pana astazi.

Legat de acestă sărbătoare de dinaintea Rusaliilor, există multe superstiții. Iata numai cateva dintre ele:

Nu ai voie să dormi afară, să nu mergi fie la răspântii, fie la fântână.

Să duci la biserică crengi de tei și frunze de nuc, pe care preoții le sfințesc, iar mai apoi creștinii le pun la icoană sau la streașina casei pentru că spiritele rele să ocolească gospodăria.

Împarte oale pentru că cei plecati la cele sfinte să aibă din ce bea apa!

Femeile nu trebuie să toarcă în această zi, deoarece colacii dați pentru pomeni se întorc.

Femeile să nu măture în această zi.

Dacă vrei ca asupra ta să nu se abată pierderi, din primul fel de mâncare pe care îl gătești în această zi trebuie să dai pomană celor nevoiași. Oamenii dau de pomană și ceapă sau usturoi verde, pentru că grădină lor să rodească.

Dacă în ziua Moșilor de Vară oamenii scot apa din fântână, aceștia lasă un bănuț pentru apa celor care s-au stins. Tot ceea ce dai de pomană trebuie să fie nou și proaspăt.

loading...

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.