"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

eleven + 20 =

6 + 17 =

O romanca stabilita in Irlanda a povestit intr-un interviu acordat publicatiei Irish Times despre zidurile de care s-a lovit in tara adoptiva de fiecare data cand vorbea despre tara de origine.

loading...

Daniela Kocis-Fitzgerald povesteste ca, la un moment dat, pe strada, se pregatea sa traverseze atunci cand a fost abordata de o femeie in etate. Cele doua au vorbit pret de cateva minute, pana cand batranica a intrebat-o care ii este tara de origine.

”Cand am spus Romania, a renuntat literalmente la mine. M-am gandit, de ce? Cu siguranta nu a inteles”, povesteste Daniela, conform stiriactuale.net.

”A fost un semn dur. Cand spun ca sunt romanca oamenii se uita intr-un mod ciudat la mine. Faptul ca au aparut multe materiale TV despre romani nu ajuta.

Dar nu asta este realitatea tarii mele, este extrem de fabricata. Este ca si cum o echipa de fotografi se duce si fotografiaza cele mai sarace zone din Dublin si prezinta povestea ca fiind vorba despre toata Irlanda”, a continuat aceasta.

Daniela s-a nascut si a crescut in orasul Aiud. Singura la parinti, dintr-un tata maghiar si o mama romanca, tanara a studiat de la 15 ani intr-o scoala bilingva, pentru a-si perfectiona engleza.

In timpul studiilor universitare, tanara a decis sa munceasca o vara in Regatul Unit, asa a ajuns in orasul Blackpool.

”Mi s-au deschis ochii spre faptul ca in afara Romaniei existau mai multe oportunitati. Apoi am vizitat Irlanda de cateva ori si mi-a placut de fiecare data.

Am gasit aici oameni primitori si destul de traditionalisti. A fost la fel ca in Romania, unde oamenii sunt extrem de traditionalisti, asa ca am decis sa stau o vreme aici”, povesteste aceasta.

Daniela s-a mutat in orasul irlandez Carlow in 2009. ”Pana sa-mi gasesc primul loc de munca, majoritatea interactiunilor mele erau cu romani.

Dar acum sfatuiesc oamenii care vin aici sa incerce sa lase deoparte mentalitatea de a fi mereu cu romani deoarece, la sfarsitul zilei, esti intr-o alta tara si trebuie sa faci parte din acea comunitate. Am avut nevoie de cateva luni sa-mi dau seama ca nu pot face parte dintr-o tara si cultura ei daca nu o imbratisez”.

A urmat Arklow, iar intr-un final Dublin. Acolo l-a intalnit pe Richard, cu care a ramas insarcinata. ”A jucat un rol imens in decizia mea de a ramane in Irlanda”, spune ea. Din 2014 sunt casatoriti si au impreuna doi copii.

Daniela este extrem de fericita de faptul ca sotul ei incurajeaza ca cei doi fii ai lor sa invete si sa vorbeasca romana.

Romanca a creat si un ONG prin care organizeaza seminarii prin care ajuta femeile din Romania abia sosite in Irlanda sa se adapteze si sa-si gaseasca un loc de munca.

”Mesajul pe care vreau sa il transmis este ca la sfarsitul zilei nu conteaza de unde vii, pentru ca esti om si vei gasi oportunitati daca-ti dai sanse. Sunt foarte multi romani care au propria lor afacere in stranatate si sunt foarte stabili, dar trebuie sa ai incredere in propriile forte”, a transmis Daniela.

loading...

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.