"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

16 − four =

5 × 4 =

Potrivit predicțiilor suedezului Hans Rosling, statistician specializat pe probleme de dezvoltare și sănătate globală, în anii care vin schimbări importante demografice se vor produce în lume.

loading...

Rosling activează în cadrul Institutului Karolinska din Suedia, distingându-se prin forma lui incomparabilă, uimitoare de prezentare a datelor statistice. Este promotor activ al conceptului “Open data”(Date deschise).

Ele au început să fie apreciate când GapMinder al cărei cofondator este a dezvoltat un program informatic extrem de important.

Scopul principal era de a transforma serii statistice în grafice interactive. Rosling a reușit să vizualizeze tendințele demografice importante din lume.

Staticianul a și glumit spunând că toată lumea dorea să-și urmărească calculatorul, deoarece creșterea economică a apărut înaintea tuturor celorlalte creșteri.

Predicțiile demografice ale lui Hans Rosling ne permit să deducem și soarta economiei mondiale.

Deși doctor și cercetător foarte strict, Rosling a avut un mare simț al umorului. Acesta este motivul pentru care predicțiile lui se bucură de multă simpatie simplă.

De exemplu, Hans Rosling ne spune că economia mondială nu este decisă pe Wall Street, nici în Fondul Monetar Internațional, ci în dormitoare.

Pur și simplu înseamnă că viitorul economiei depinde de numărul de copii din fiecare cuplu. El a reușit să stabilească faptul că, atunci când crește calitatea vieții, rata natalității scade.

Aceasta este contrariul a ceea ce s-a întâmplat în trecut, când creșterea economică a declanșat rata natalității. Fiecare țară se află în mâinile a ceea ce se întâmplă în dormitorul locuitorilor săi.

Una dintre predicțiile șocante o reprezintă continentul african

Conform acestuia, Africa va avea o creștere economică semnificativă între 2015 și 2050. De aceea el o numește China emergentă.

Ne asigură că cea mai rapidă economie din lume va fi economia Africii. Rosling spune că oricine dorește să devină milionar ar trebui să investească în Africa, unde femeile educate reprezintă deja 20% din populație în țări precum Tanzania, Etiopia și Ghana. Acest lucru va încuraja schimbările demografice și creșterea economică.

Schimbarea vârstei de pensionare

Populația în vârstă crește considerabil. În unele țări, adulții peste 65 de ani încep să devină un segment foarte important. Pentru multe state, va fi prea scump să existe un grup de populație total neproductiv.

Rosling subliniază că, în viitorul apropiat, vârsta de pensionare va fi de aproximativ 75 de ani.

Puține țări și-au putut permite să aibă un grup semnificativ de oameni “jucând golf” pentru o perioadă de 10 ani. În plus, progresele în domeniul științei au adus în prim plan bolile de bătrânețe.

Toate previziunile lui Hans Rosling se bazează pe un studiu aprofundat al datelor disponibile.

Prognozele demografice au demonstrat un nivel ridicat de precizie. Așadar, să nu vă surprindă faptul că în anii următori previziunile lui Hans Rosling ajung să se realizeze.

Un articol de Ileana Mlădinoiu

loading...

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.