"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

fourteen − 7 =

seventeen − 6 =

Ziua de 9 martie, momentul în care se sărbătoresc cei 40 de mucenici din Sevastia este plină de tradiții și obiceiuri care, spun bătrânii, trebuie păstrate cu sfințenie pentru a avea parte de un an plin de spor și sănătate.

Trebuie băute 40 de pahare cu vin pentru vigoare

Tradiția spune că în ziua de 9 martie se va aprinde focul de Mucenici, cunoscut sub numele de Focul Sfinților. Acesta are rolul de a arde vechiul anotimp, făcându-I loc celui nou, primăvara.

După ce focul este aprins și întreținut de bărbați, copiii trebuie să sară peste el pentru a fi feriți de boli, iar femeile au rolul de a presăra cenușă de jur-împrejurul gospodăriei în formă de cerc, pentru ca locuința să fie protejată de șerpi.

Tot pe data de 9 martie are loc retezatul stupilor, când gospodarii scot stupii afară, îi curăță și recoltează mierea, pe care o folosesc la pregătirea mucenilor moldovenești. Ulterior, stupii sunt unși cu țuică pentru ca roiul să se înmulțească. Ziua de 9 martie este și momentul în care, conform tradiției, se consumă 40 de pahare cu vin pentru a avea sănătate și vigoare.

De ziua sfinților 40 de Mucenici din Sevastia își sărbătoresc ziua toți cei care nu au nume de sfinți. Se spune că cine nu va ține sărbătoarea așa cum trebuie, se va îmbolnăvi de 40 de boli.

Felicia Iederă

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.