"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

thirteen − 9 =

3 × 4 =

Fructoza este o glucidă simplă, pe care organismul o poate folosi ca sursă de energie. Pentru că nu produce o creştere foarte mare a nivelului de glucoză din sânge, având un indice glicemic scăzut, a fost considerată un bun înlocuitor al zahărului.

Potrivit ultimelor descoperiri medicale, în acest moment fructoza nu se găsește doar în fructe și legume neprocesate, ci poate fi produsă și de creier.

Când există un exces de glucoză, corpul o transformă în fructoză

Potrivit cercetătorilor de la Universitatea Yale atunci când există un exces de glucoză, procesele care o sintetizează devin saturate, astfel corpul transformă glucoza în fructoză.

Și asta nu e tot. Cercetările au scos la iveală și faptul că expunerea la fructoză poate să altereze sute de gene din creier, inclusiv genele care controlează metabolismul, comunicarea dintre celule şi funcţionarea creierului propriu-zisă.

Pentru a realiza asemenea descoperire incredibilă, oamenii de știință au folosit o tehnologie de scanare a creierului pentru a măsura nivelurile de glucoză şi fructoză în creierele a opt participanţi sănătoşi. S-a constatat astfel că după doar 20 de minute de la infuzia de glucoză, a existat o creştere a nivelului de fructoză într-un ritm mai alert decât cel din sânge.

Întrucât un nivel ridicat de fructoză duce la apariția diabetului zaharat, acest studiu poate fi considerat și un semnal de alarmă în ceea ce priveşte îndulcitorii pe bază de fructoză care au început să fie din ce în ce mai prezenţi pe piaţă.

Felicia Iederă

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.