"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

three × 1 =

9 + 2 =

Mulți dintre noi cumpărăm mai mult decât ne trebuie, cheltuind chiar peste nivelul bugetului de care dispunem și așa putem ajunge în impas financiar. Ceea ce nu știm este că această nevoie, odată devenind constantă, ne face victimile sale sau ale efectului Diderot.

De ce Diderot? Explicațiile de mai jos ne vor ajuta să-l identificăm, să înțelegem “fenomenul”, dar mai ales să-l combatem.

Efectul Diderot a fost descris pentru prima dată în secolul al XVIII-lea de către filosoful francez cu același nume. El este cel care a ajuns la concluzia că dacă vom face o achiziție nouă, indiferent de natura ei, aceasta poate să antreneze brusc cumpărarea altor lucruri.

Pentru a pricepe mai bine cum este cu efectul Diderot, vom lua un exemplu descris de însuși filosof în timpul cercetărilor sale pe tema în discuție. Când Diderot avea 52 de ani, fiica sa era pe punctul de a se căsători, dar el nu avea ce să-i ofere ca zestre.

Este necesar să vă spun că numele Diderot era foarte cunoscut pentru că a fost cofondatorul și autorul Enciclopediei, una dintre enciclopediile cele mai complete ale epocii.

Ecaterina a II-a a Rusiei află despre problemele financiare ale lui Diderot și propune să-i cumpere biblioteca pentru 50.000 de dolari americani. Uite cum, dintr-o dată, filosoful avea bani și încă mulți de cheltuit.

La puțin timp după vânzarea norocoasă, Diderot își cumpără un halat nou. De aici a plecat totul, pentru că această haină era frumoasă. Atât de frumoasă, încât a observat imediat cât de urâte i se păreau lucrurile pe care le avea în comparație cu ea.

De aceea simți în curând nevoia de a cumpăra lucruri noi pentru a se potrivi cu frumusețea tinuței sale.

Astfel, și-a înlocuit vechiul covor cu unul nou. Și-a decorat casa cu sculpturi frumoase și cu o masă de bucătărie mai frumoasă. A cumpărat o oglindă nouă ca să o pună deasupra halatului. Inclusiv scaunul a fost înlocuit cu unul din piele.

Toate cumpărăturile reactive au devenit celebre sub denumirea de efectul Diderot, adică achizițiile noi creează adesea o spirală a consumului, ceea ce vă face să dobândiți mai multe lucruri noi.

Ca rezultat, ajungem să cumpărăm lucruri ce nu ne trebuie niciodată ca să ne simțim fericiți sau mulțumiți.

Puteți observa comportamente similare în multe alte domenii ale vieții:

-Cumpărați o rochie nouă și acum trebuie să aveți pantofi și cercei potriviți?

-Cumpărați o consolă de jocuri și totdeauna pierdeți un adaptor, o cartelă de memorie?

-Cumpărați copilului dvs. cea mai recentă păpusă Barbie și veți termina să cumpărați alte accesorii despre care niciodată nu știați că au existat?

-Veți cumpăra o canapea nouă și brusc vă uitați la scaune, la masa de cafea, la covor?

Totul trebuie să se schimbe?

Rareori suntem în proces de simplificare, eliminare, reducere. Tendința noastră naturală este întotdeauna acumularea, adăugarea, modernizarea și continuarea acestei căi.

Cum să gestionăm efectul Diderot

Tot mai multe lucruri vor încerca să intre în viața noastră. Trebuie să înțelegem cum să sortăm, să eliminăm inutilul și să ne concentrăm asupra a ceea ce merită. Aproape orice comportament este inițiat de un declanșator.

Una dintre cele mai rapide căi de a reduce puterea efectului Diderot este evitarea obiceiului care declanșează acest comportament.

Dezabonați-vă de e-mailurile comerciale.

Scăpați de cataloagele cu reclame în loc să le deschideți. Faceți cunoștință cu oameni într-un parc și nu la mall.

Cumpărați articole care se potrivesc sistemului dvs. actual. Nu trebuie să începeți de la zero de fiecare dată când cumpărați ceva nou.

Când cumpărați haine noi, căutați-le pe cele compatibile cu dulapul dvs. actual.

Când schimbați un dispozitiv electronic, alegeți unul care vă permite să evitați să achiziționați noi încărcătoare, adaptoare sau cabluri.

Cumpărați, dați. Ori de câte ori faceți o achiziție, dați ceva. Schimbați televizorul dvs.? Dați-l pe cel vechi, mai degrabă, decât să-l mutați în altă cameră.

Ideea este de a preveni creșterea numărului de obiecte inutile.

Sortați și includeți numai lucrurile care vă aduc bucurie și fericire.

Așteptați o lună înainte de următoarea achiziție. Cu cât ne limităm mai mult, cu atât mai mult putem să ne bucurăm de ceea ce avem.

Renunțați la nevoia „întotdeauna mai bine”. Nu va exista niciodată un nivel în care să fiți mulțumiți dacă nu vă gestionați consumul.

Aveți un Mercedes? Puteți trece la un Ferrari. Ai un Ferrari? Te-ai gândit să cumperi un avion privat? Știți că dorința este pur și simplu o opțiune pe care mintea voastră o oferă, nu o comandă pe care trebuie să o urmați.

Cum să depășim tendința consumului exagerat

Tendința noastră naturală este să consumăm mai mult, nu mai puțin. Având în vedere această tendință, luarea unor măsuri concrete pentru a reduce fluxul de consum necontrolat ne face viața mai bună.

Amintiți-vă cuvintele lui Diderot: „Exemplul meu să servească drept lecție: Sărăcia are libertățile sale; opulența are obstacolele sale.”

Mai târziu, la sfârșitul secolului al XX-lea, antropologul Grant McCracken a aprofundat lucrarea sa.

Acesta gândea că atunci când cumpărăm un lucru nou, disonanța care poate să se producă dacă acest lucru este foarte diferit de altele pe care le avem deja ne va face mai mult rău decât bine.

Un articol de Ileana Mlădinoiu

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.