"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

three × one =

one + one =

De ce trebuie să reciclezi uleiul alimentar uzat și ce beneficii ai dacă îl colectezi și îl predai!

loading...

În România, numai restaurantele sunt obligate prin lege să predea uleiul alimentar folosit. Probabil din comoditate sau din neștiință, există persoane care aruncă uleiul folosit la chiuvetă sau la coșul de gunoi.

Efectele sunt de nedescris…

Efectele sunt devastatoare, atât pentru sănătatea oamenilor, cât și pentru mediu. Într-o canalizare din Londra, un dop de grăsime de 15 tone a făcut ca sistemul de canalizare să funcționeze doar în proporție de 5%, iar pentru curățarea acesteia au fost necesare șase săptămâni.

Uleiul care ajunge în sol râncezește, oprește regenerarea și face pământul nefertil, iar cel care este deversat în apă formează o peliculă deasupra acesteia oprind oxigenul să mai ajungă la viețuitoarele și plantele existente acolo. Ca urmare, dispare orice formă de viață

Odată aruncat în chiuvetă, un litru de ulei alimentar uzat poluează un milion de litri de apă, atrag atenţia organizaţiile ecologiste.

Ajuns în sistemul de canalizare, uleiul devine toxic, întrucât depunerea acestuia pe pereţi provoacă obturări ale conductelor și produce defecțiuni în sistemele din stațiile de epurare.

Atunci când este aruncat împreună cu gunoiul menajer, uleiul uzat apare ulterior la locul de depozitare a deşeurilor sub forma unei substanţe greu degradabile.

Pentru ca aceste efecte devastatoare asupra mediului și, implicit, asupra sănătății oamenilor, să nu existe, singura variantă pe care o avem este să colectăm uleiul alimentar uzat și să-l predea unor companii sau unui proiect care se ocupă de așa ceva.

Cum se colectează uleiul folosit?

Așteptați să se răcească, strecurați, pentru a strânge eventualele resturi de mâncare sau impurități, apoi transferați-l într-un recipient.

Duceți apoi uleiul la un punct de colectare specializat.

Pe lăngă efectele benefice incontestabile asupra mediului, predarea uleiul uzat la un punct de colectare sau într-un proiect specializat vă poate aduce și recompense materiale.

Un articol de Mihaela Iliescu

loading...

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.