"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

2 + 12 =

20 − 16 =

Vasele de fontă fără smalț sunt ideale și net superioare față de orice vas de gătit, pentru că nu intoxică preparatele, mâncarea nu se lipește de fund, dacă sunt bine asezonate, iar dacă sunt îngrijite cum trebuie, țin o viață și pot fi lăsate moștenire.

Cum se îngrijesc ca să nu ruginească?

Necesită o îngrijire de asezonare detaliată chiar odată pe lună în primul an, uscare obligatorie pe aragaz imediat după folosire și spălare,  pentru că au porii foarte mici și dacă nu sunt uscate cum trebuie, apa rămâne în ei și ruginesc, iar mâncarea prinde un gust ciudat.

Asezonarea inițială este obligatorie, altfel oalele vor rugini.

Dacă le-ați spălat, uscați-le pe aragaz bine de tot.

După uscarea completă, oala de fontă se dă cu ulei și de bagă la cuptor cu fundul în jos neapărat, timp de două, trei ore.

Dacă nu le-aţi spălat, dați-le cu ulei peste tot băgaţi-le la cuptor, tot cu fundul în jos, ca să se scurgă uleiul în exces.

Procedura se repetă odată pe lună în primul an sau odată la două luni în anii următori.

Pentru cine nu sunt recomandate vasele de fontă?

Sunt grele, după cum am văzut necesită o îngrijire meticuloasă în primul an și nu sunt recomandate pentru persoanele comode.

Persoanele comode renunță ușor și se plâng că aceste vase sunt proaste, dar, de fapt, este vina lor că nu și-au făcut timp să le îngrijească.

Merg pe aragaz sau în cuptor?

Pot  fi folosite atât pe aragaz, cât și în cuptor.

Dacă o oală este foarte ruginită, mai poate fi recuperată?

Da, indiferent cât de ruginită este se poate recupera, doar găuri să nu aibă.

După ce se spală, se lasă la uscat bine pe aragaz și când se mai răcește, se adaugă ulei, apoi se bagă la cuptor.

Ce se poate prepara în oalele de fontă?

Pe plita de fontă pentru aragaz se pot coace vinete și ardei, în oale se fac supe, se fierb cartofi, se prepară mâncăruri scăzute și tocănite din legume (mâncare de fasole, linte, năut), se fierbe porumb.

Imediat după preparare și răcire, mâncarea nu se lasă în vase de fontă, pentru că își poate schimba culoarea.

Le tratăm că pe niște oale normale, îngrijindu-le periodic că la carte, pentru a păstra acel strat protector împotriva ruginei.

Un articol de Mihaela Iliescu

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.