"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

three × three =

two × 5 =

Încă de la descoperirea ei în urmă cu secole, Creţişoara a fost considerată un fel de panaceu universal.

loading...

Meritul este al compuşilor din conţinut (taninuri, flavonoide, uleiuri esențiale, principii amare), dar şi al efectelor generate de aceştia (antiinflamatoare, astringente, antidiareice, antiseptice, sedative).

Ca să înţelegem mai bine, iată câteva dintre beneficiile sale pentru piele:

Îmbătrânire cutanată

Cine încearcă pe piele preparate pe bază de Crețișoară, poate spune că, măcar pentru o vreme, “păcălește” timpul.

Compușii săi, cu acțiune antioxidantă, pot contribui la anihilarea radicalilor liberi, primii responsabili de îmbătrânirea prematură.

Pe termen lung, pielea își păstrează elasticitatea și fermitatea.

Infecţii dermatologice

Încă din antichitate se cunoaște și acțiunea dezinfectantă a Crețișoarei asupra mucoaselor și la nivelul țesutului cutanat.

Părțile externe ale plantei se folosesc cu rezutate bune, prin aplicări topice (direct pe piele), în tratarea infecțiilor dermatologice (erupții cutanate, eczeme, înțepături și mușcături de insecte).

Regenerant pentru scalp

Este clar că și scalpul are nevoie de sprijinul compuşilor antioxidanţi, pentru că radicalii liberi pot impiedica formarea celulelor sănătoase și, în acelaşi timp, regenerarea sa.

Leziuni cutanate

Rezultatele se datorează efectului astringent generat de compușii activi.

Cu doar câteva frunze de Crețișoară sau cu preparate ce o conțin, fără alte intervenții, se pot îngriji cu succes leziuni nu foarte grave, precum arsuri, tăieturi, zgârieturi.

Un articol de Mihaela Iliescu

loading...

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.