"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

1 × 1 =

three − three =

Atât de frumos a fost descris Raiul cu toate grădinile şi peisajele sale de vis, încât oamenii s-au gândit că n-ar fi rău să-l aducă şi pe Pământ. Cum? Creând cele mai frumoase locuri din lume, în faţa cărora orice cuvânt e de prisos.

Iată două dintre acestea…

Între două oceane, cel Atlantic şi cel Pacific, se află unul dintre cele mai ciudate şi mai puţin explorate situri precolumbiene: Palenque. În comparație cu alte cetăți mayașe, cum ar fi Tikal-ul de exemplu, Palenque are dimensiuni mai modeste.

Asta nu i-a împiedicat însă pe specialiști să-l introducă în anul 1987 pe lista patrimoniului mondial al UNESCO. Potrivit unei prime traduceri a cuvântului, Palenque înseamnă fortificație, dar mai nou o altă ipoteză arată că originea numelui s-ar afla în cuvintele mayașe bahlam kin ceea ce înseamnă jaguarul soare. Impresionant în acest loc este în primul rând palatal, care nu este un simplu edificiu, ci un complex de clădiri legate între ele.

O imagine cu totul ieșită din comun o reprezintă sarcofagul, lespedea de piatră care îl acoperă și pereții mormântului decorați cu baroreliefuri lucrate într-un mod uluitor. Orice călător care ajunge în zona arhipelagului Fernando de Noronha, alcătuit din nu mai puţin de 21 de insule şi localizat la câteva sute de kilometri de coasta de nord-est a Braziliei are parte de atâta splendoare încât simte că pluteşte pe aripa unui înger.

Interesant este şi faptul că doar un grup de 240 de oameni este primit, pe rând, în arhipelag. Vizitatorii care ajung în arhipelagul Fernando trebuie însă să plătească pe lângă serviciile de care beneficiază şi care sunt evident de cinci stele şi o taxă de conservare a frumuseţii celor 21 de insule. Ca sursă de relaxare, cea mai căutată rămâne înotul în Oceanul Atlantic urmată de activităţile pe plajă.

Felicia Iederă

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.