"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

PUBLICITATE

Hotărârea de a crește un alt animal după ce primul ne-a părăsit este foarte dificilă, pentru că l-am iubit ca pe un frate, prieten sau copil și atunci durerea capătă alte dimensiuni.

Teama de a-l uita pe primul care ni se pare de neînlocuit, de a-l trăda și de a suferi din nou, o spun eu, dar și mulți proprietari de animale, ne determină să așteptăm.

De asemenea, credem că nu vom mai putea adopta un altul căci ne-ar produce mai mult rău, ne-ar aminti mereu de Figo, ca să dau exemplul celui pe care l-a avut familia mea, ce ni se pare de neînlocuit.

PUBLICITATE

Însă, unii veterinari susțin contrariul. Găsirea un alt tovarăș de companie nu ar însemna că distrugem amintirea celui care tocmai ne-a părăsit și nici că nu i-am mai putea arăta dragostea necondiționată nou-venitului.

Riscăm să facem din el doar un animal “înlocuitor”, condamnat să nu se simtă în largul său.

În cazul iubitorilor unei anumite rase, este recomandabil să aleagă un animal de culoare sau sex diferit. Fără să se uite că fiecare animal are caracterul și particularitățile sale.

PUBLICITATE

Când ne putem lua un nou tovarăș de companie

Depinde de sentimentul personal, dar uneori și de modul în care animalul a murit, conform terapeutului Martine Golay Ramel: ”Când l-ați văzut și îngrijit în perioada bolii sau când a ajuns la bătrânețe și l-ați văzut în declin, există un proces de dinainte de doliu/de pregătire sufletească. Dar când vine vorba de un accident, șocul este atât de puternic încât nu se recomandă să adoptați imediat un altul”.

Dacă durerea este prea profundă pentru proprietar, nu uitați că la fel este și pentru celelalte animale din casă, dacă există. “Toți au pierdut un adevărat prieten care nu va fi ușor de înlocuit”, precizează terapeutul citat.

În decurs de șase luni, Martine a pierdut trei din cei patru câini ai săi, tineri, dar bolnavi. Mărturisește că a simțit o mare disperare a celui rămas singur și că nu a vrut să ia alți câini, totuși a trebuit să o facă. În caz contrar, ar fi însemnat să moară și al patrulea.

PUBLICITATE

Un articol de Ileana Mlădinoiu

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.

[wce_code id=2]