"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

twelve − five =

4 + 10 =

Orice masă îmbelșugată trebuie să fie stropită cu un vin de calitate. Dar câți dintre noi știu oare cum trebuie servite vinurile atunci când avem musafiri? Iată ce trebuie să faceți ca totul să iasă așa cum v-ați dorit.

La început vinul nou, apoi cel vechi

Potrivit regulilor de conduită, niciodată nu se servește un vin dulceag între alte două vinuri albe sau roşii, seci. De asemenea, evitați cât mai mult posibil să serviți vinurile albe seci înaintea celor roşii. Vinurile albe foarte dulci, în schimb, se servesc după cele roşii. Vinurile se servesc, totodată în ordie crescătoare, mai întâi vinurile slabe, apoi cele tari. În plus, întâi se va servi vinul nou, apoi cel vechi.  Atenție! Vinurile tip şampanie sau spumante se aduc după sau înaintea celor nespumante, niciodată între ele. Coniacul şi băuturile de tip ţuică sunt întotdeauna servite pe tăvi de metal sau de lemn.

Doamnele să se abțină de la autoservire

Regulile de conduită spun că doamnele nu au voie să se autoservească.

Doamnele trebuie să se abţină de la “autoservire” şi, mai ales, de la tentativele de a ajunge la o sticlă aşezată departe de ele. Soţia trebuie să cunoască ordinea în care vor fi servite vinurile, pentru a putea asorta la ele paharele aşezate dinainte. Pentru aşezarea paharelor pe o masă, se păstrează aceleaşi reguli ca pentru tacâmuri: în ordinea utilizării lor, de la dreapta la stânga, paharul de apă în extremitatea stângă sau cea dreaptă, oricum în afara rândului. Paharele de şampanie, de obicei utilizate la sfârşitul mesei, pot fi aşezate în spatele celorlalte sau se aduc separat pe tavă.

Felicia Iederă

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.