"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

PUBLICITATE

Cei mai mulți dintre noi am apelat și nu odată la ajutorul duhovnicului pentru a ne face diferite slujbe și rugăciuni pentru binecuvântare și sfințire. Puțini sunt însă cei care știu că acestea se numesc ierurgii. Iată la ce ne sunt utile aceste rugi.

Rânduită de Biserică

Potrivit sfinților părinți, ierurgiile, care lucrează prin aceeaș putere a harului dumnezeiesc,s sunt slujbe şi rugăciuni care se fac pentru binecuvântarea și sfințirea noastră în diferite momente şi împrejurări din viaţă, sfințirea făcându-se și asupra lucrurilor, obiectelor care ne sunt utile ca şi asupra naturii înconjurătoare. Care e diferența dintre ierurgii și Sfintele Taine?

Tainele sunt întemeiate fie direct, fie indirect de însuși Mântuitorul, iar ierurgiile sunt rânduite de sfânta biserică și sunt aplicate atât pentru om cât și pentru natură și animale.

PUBLICITATE

Vezi aici Ce rugăciuni trebuie să spună nașii la botez și la cununie!

Cu alte cuvinte, orice altă rugăciune care este săvărșită de episcop sau preot și care nu face parte din cele șapte Sfinte Taine ale Bisericii, respective Botezul, Mirungerea, Euharistia, Spovedania, Maslul, Cununia și Hirotonia, poate fi numită o ierurgie. Printre cele mai cunoscute ierurgii sunt slujba aghiesmei, molitfa la 40 de zile de la naștere, binecuvântarea prinoaselor, a primelor roade ale pământului, a prinoaselor de Paşti care se aduc la biserică, binecuvântarea ogoarelor, a semănăturilor, binecuvântarea casei, a fântănii sau unui autovehicol, rugăciuni la începutul noului an sau la diferite aniversări.

Felicia Iederă

PUBLICITATE

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.

[wce_code id=2]