"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

nine + 20 =

14 + fourteen =

Frunzele de gutui au reprezentat o adevărată sursă de sănătate în Antichitate, cu ajutorul lor fiind tratate zeci de boli de către medicii acelor timpuri.

Însuşi Avicenna le utiliza, nu numai pentru tratamentul pacienţilor săi, ci şi în scop profilactic, pentru prevenirea îmbolnăvirilor.

În bună parte, beneficiile frunzelor de Gutui se datorează acizilor organici: acidul quinic (aproximativ 72%), acid citric (circa 13%), acid oxalic, acid malic, acid  fumaric şi acid shikimic.

În frunzele Gutuilor se mai găsesc numeroşi alţi compuşi cu acţiune antioxidantă şi antiinflamatoare, precum quercetina şi rutinul.

Iată ce efecte benefice are ceaiul din funze de Gutui:

Infuzia din frunzele de Gutui poate fi o soluţie simplă şi la îndemână pentru normalizarea nivelului de zahăr în sânge.

Aceasta se prepară dintr-o lingură de frunze mărunţite la o cană de apă caldă.

Se lasă la infuzat  20 minute, apoi se strecoară.

Se împarte în trei porţii şi se consumă pe parcursul unei zile.

Infuzia din funze de Gutui, uscate şi măcinate, preparată dintr-o linguriţă la o cană de apă fierbinte, constituie un tratament  natural des folosit pentru calmarea tusei convulsive, în cazul adulţilor, chiar şi în situaţii mai grave.

Frunzele de Gutui conţin substanţe cu acţiune vasodilatatoare, ceea ce determină scăderea presiunii arteriale, de aceea pot fi folosite pentru controlul hipertensiunii.

În acest scop, se prepară sub formă de macerat sau sub formă de tinctură.

Infuzia plăcut parfumată din fruze de Gutui este şi un extraordinar tratament natural pentru întărirea părului şi combaterea mătreţii.

În formă concentrată, aceasta conferă o frumoasă nuanţă brună părului închis la culoare.

Pentru a combate procesul inflamator de la nivel gastro-intestinal, se prepară următorul amestec din frunze de Gutui: se pune o linguriţă de frunze uscate în 250 ml de apă caldă şi se menţine soluţia în baie de aburi timp de 30 de minute; după ce se răceşte, se completează cu apă fiartă şi răcită până la volumul iniţial.

Din această soluţie se iau câte două linguri, de trei ori pe zi.

VEZI AICI CARE ESTE DIGESTIA SPECIFICĂ FIECĂREI PERSOANE

Un articol de MIhaela Iliescu

loading...

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.