"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

7 − three =

five × five =

Multe victime ale violenței domestice vor să creadă că partenerii lor s-au schimbat, că pot să înceapă din nou relația, sperând că dragostea lor poate depăși toate obstacolele.

Când vorbesc despre violența domestică non-fizică, nu mă refer la certuri rare sau urcușuri și coborâșuri în relații obișnuite. Vorbesc despre modele care se repetă cu timpul. Controlul comportamentului, rușinea, refuzul de a asculta, abuzul emoțional, țipete, minciuni, neglijență, hărțuirea, presiunea sexuală necorespunzătoare, amenințări și manipulare psihologică reprezintă toate acțiuni care ar trebui să te pună pe gânduri, dacă le experimentezi.

De ce oamenii ignoră semnele de violență în relații

Oamenii cu o copilărie nefericităcare riscă să intre în astfel de relații mai mult decât altele.

Dacă în copilăria lor au avut parte de emoții negative, este foarte ușor, pentru adultul de acum să accepte și un abuz în relație.

8 semne ale violenței în familie:

1. Atenție excesivă la nevoile unei alte persoane, în loc să se acorde atenție propriilor nevoi

De-a lungul timpului, dacă ești într-o relație violentă (sau ai crescut într-o familie violentă), înveți să lași de la tine, pentru a nu-l deranja pe partener.
Probabil, acest lucru s-a întâmplat în relația cu părinții și apare inconștient în relația cu partenerul de viață.

Răspunzi în tăcere, nu vorbești, nu ai reacții.

Ori de câte ori apare întrebarea dacă ar trebui să fii supărat dintr-o anumită cauză, ignori vocea interioară.

2. Un alt semn este că nu mai petreci timp cu prietenii la fel de des ca înainte, pentru că încerci în mod constant să faci față unei alte schimbări tăioase a evenimentelor din relație.
Trecerea evenimentelor sociale sau a certurilor la sfârșit de săptămână în loc de odihnă poate fi un semn că te afli într-o relație în care domină violența. Te poți simți izolat, deoarece partenerul are nevoie de el însuși în cea mai mare parte a timpului său.

S-ar putea să justifici comportamentul partenerului și să-l scuzi. În timp, victimele își pierd simțurile de sine și încep să se întrebe și să se învinuiască pentru toate problemele din relație.

3. Deseori, victimele violenței în familie încep să se ascundă în alte sfere ale vieții, evitând orice conflict.

În loc să vorbești despre adevărul din relația ta, optezi pentru tăcere. Poate că acesta este un obicei al relațiilor violente; poate că resimți prea multă oboseală după atâtea conflicte la domiciliu. Afirmarea nevoilor și dorințelor devine ca o zonă de război și este mai ușor să te adaptezi, decât să îți faci griji că totul se va transforma într-o situație tensionată.

4. Dacă ai crescut într-o familie distructivă din punct de vedere emoțional, este posibil să nu poți înțelege cu adevărat ceea ce simți, de ce anume ai nevoie, ceea ce dorești.

Copiii care trăiesc cu părinți dezechilibrați sunt instruiți astfel încât să pună mai întâi nevoile părinților și nu pe cele ale lor. Un astfel de copil va avea aceeași abordare și în relația de cuplu.

5. Te afli în situații periculoase, de exemplu, atunci când partenerul conduce periculos o mașină, tu optezi să taci, pentru a nu-l supăra

6. Te simți cel mai adesea epuizat

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.