"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

PUBLICITATE

Vă mai amintiți povestea lui Petre Ispirescu ”Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte”? Să fim sinceri cu noi înșine, acesta a fost, este și va fi visul oricărui muritor: să descopere această comoară dacă ea ar exista, căci nimeni nu a descoperit vreun secret al nemuririi sau o formulă pentru a ține timpul pe loc. Tot omul se teme de bătrânețe, de schimbările vizibile ale trăsăturilor. A fost, este și va continua să stârnească interesul omenirii.

Iată și câteva versuri despre ani care trec…

”Tot căutând în sacou, a găsit doar un ecou,

Mic, dulceag și arămiu, cum erau ei, cum îi știu!

PUBLICITATE

Mai târziu în buzunare, nu erau decât ziare,

Cronici, editoriale, cum se văd doar în jurnale!

Ce crezi tu, unde or fi, s-au ascuns printre cutii?

PUBLICITATE

Unde oare i-o fi pus, anii lui unde s-au dus?”

Înfrumusețarea vine de la egipteni…

De la Nefertiti la Cleopatra, s-a căutat mereu etalonul de frumusețe și tinerețe. Majoritatea produselor de înfrumusețare din ziua de astăzi îsi au originea în Egiptul Antic, când frumusețea era atât de importantă, încât femeile ar fi făcut orice să și-o mențină. Ocrul roșu, un pigment puternic, a fost folosit de-a lungul istoriei în toata lumea, în textile pentru un timp, iar apoi pentru cosmetice. Femeile din Egipt foloseau acest pigment pe post de blush și ruj. Kohl este unul dintre cele mai cunoscute produse cosmetice pe care cultura Egipteană ni l-a oferit. De la Kohl a apărut tușul pe care îl folosim azi. Henna a fost folosită în procedee tradiționale de înfrumusețare pentru vopsitul unghiilor în diferite culori. Egiptenii din Antichitate au descoperit multe variante prin care se asigurau că nu se îngrașă și nu fac riduri, apelând la masaje cu ulei de ricin.

Rețeta longevității

Un celebru inventator (în 1952 a descoperit floppy disk – discheta de stocare pentru calculator) Dr.Yoshiro Nakamatsu, astăzi în vârstă de 88 de ani, susține că a găsit rețeta longevității și afirmă că va trăi 144 ani, dormind 4 ore pe noapte și stând cu capul scufundat “până la două fracțiuni de secundă înainte de moarte”, acela fiind momentul în care creierul său funcționează la parametrii maximi. Pentru a ajunge la vârsta de 144 de ani, doctorul mănâncă o singură dată pe zi alimente atent selecționate (alge, brânză, iaurt, carne de vită, pește țipar) în urma unor cercetări care i-au adus inventatorului premiul IG Nobel în anul 2005, un premiu oferit invențiilor mai deosebite, hilare, total opus premiului Nobel oficial.

PUBLICITATE

Japonezii sunt cei mai longevivi…

Alte meleaguri- alte istorii: de 25 de ani femeile din Japonia dețin recordul longevității la nivel mondial, cu o medie de 86 ani. Nu doar femeile, ci și barbații din Japonia trăiesc mai mult decât bărbații din restul celor 192 de state ale lumii. În mare parte, acest fapt se datorează dietelor sănătoase ale oamenilor din Japonia.

În alt loc al Planetei Albastre, trăitorii unui mic sat din Tiana, Sardinia, par să fi găsit secretul tinereţii fără bătrâneţe, iar psihologii din Europa şi Statele Unite ale Americii sunt curioşi să afle care este cheia longevităţii celor care trăiesc aici. Cercetătorii ştiau deja că locuitorii se hrănesc sănătos şi că respectă cu stricteţe dieta mediteraneană, având gene rezistente. Cu toate aceste, un alt element reprezintă secretul vieţii îndelungate. Traiul plin de activitate, interacţiunile sociale cât mai dese, care au scopul de a alunga tristeţea şi de a preveni izolarea şi depresia reprezintă elementele principale care contribuie la o viaţa lungă şi fericită a celor din Tiana. Cercetătorii se concentrează pe componenta socială care îi determină pe oameni să fie mai rezistenţi la factorii negativi şi dăunători din jurul lor.

Cea mai în vârstă persoană din România are 104 ani…

În țara noastră, cea mai vârstnică femeie din judeţul Hunedoara a împlinit 104 ani, străbătând distanţe de zeci de kilometri pe jos, Deva – Brad. Elisabeta Diniş a devenit la cei 104 ani pe care i-a împlinit pe 16 aprilie 2018, una dintre cele mai vârstnice românce. Venerabila doamnă și-a dezvăluit secretul longevităţii: viaţă echilibrată, gândire pozitivă şi multă mişcare.

PUBLICITATE

Vezi aici Reguli de AUR pentru longevitate, de la doctorul Hinohara!

Cheia tinereții veșnice pare a fi ascunsă în telomeri…

Cercetări recente oferă ipoteza conform căreia cheia pentru prelungirea vieţii ar putea sta într-o procedură de prelungire a telomerilor, regiunile de la capătul cromozomilor care îi protejează în procesul de diviziune celulară şi care se scurtează odată cu vârsta. Telomerii protejează cromozomii împotriva deteriorării pe măsură ce celulele se divizează şi cresc, dar, odată cu înaintarea în vârstă, aceste regiuni de la capetele cromozomilor devin din ce în ce mai scurte şi, în cele din urmă nu mai pot proteja cromozomii. Când acest lucru se întâmplă, cromozomii se pot deteriora, iar aceasta este o parte cheie a procesului de îmbătrânire.

Cercetătorii au descoperit o metodă de alungire a telomerilor, reuşind practic să dea înapoi ceasul biologic şi să întinerească cromozomii şi, astfel, şi organismul care îi conţine. Noua tehnică ar putea fi folosită în viitor pentru tratarea pacienţilor cu boli genetice care duc la o scurtare a telomerilor mai rapidă decât în mod normal, sau în cazul unor simptome generale ale îmbătrânirii, cum sunt bolile cardiovasculare şi în cazul diabetului.

PUBLICITATE

Un articol de Daniela

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.

[wce_code id=2]