"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

ten − 6 =

one × 5 =

Luând două medicamente în același timp, vă puteți deteriora grav sănătatea. Unele medicamente, care intră în organism, interacționează unele cu altele. Prin urmare, nu trebuie să luați anumite pastile, fără să îi spuneți medicului!

Medicii ar trebui să monitorizeze compatibilitatea medicamentelor însă, în practică, acest lucru nu funcționează întotdeauna. Prin urmare, este important ca pacientul să cunoască acest pericol.

Să luăm un exemplu, o persoană ia aspirina. Dacă la aceasta se adaugă grupul antidepresiv de inhibitori ai recăptării serotoninei, pot începe complicații ulcerative gastrice și duodenale.

Oamenii de știință au analizat 150 de cazuri de pacienți cu vârsta peste 65 de ani. În medie, au luat 6 medicamente zilnic. La 35% dintre pacienți, a existat cel puțin o reacție adversă.

Experții au identificat interacțiuni intermediare potențial periculoase, atunci când riscul depășește beneficiul. Acestea sunt perechi de medicamente, cum ar fi:

– Enalapril (utilizat pentru insuficiența cardiacă) și spironolactonă (diuretic);
– Aspirina (medicament antiinflamator) și ketorolac (medicament antiinflamator);
– Amitriptilina (antidepresiv) și tioridazina (neuroleptic);
– Ciprofloxacina (un agent bactericid) și prednisolon (un agent antiinflamator);
– Ketorol (medicament antiinflamator) și diclofenac (medicament antiinflamator);
– Amiodaronă (agent antiaritmic) și furosemid (diuretic).

Orice combinație de medicamente ne poate afecta sănătatea, așa că trebuie să cerem părerea unui medic pentru orice medicament ingerat!

loading...

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.