"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

Mihaela Bilic, renumitul medic nutriționis, din România a făcut recent o afirmație care cu greu pare credibilă, însă detaliile cu ajutorul cărora argumentează ne determină să credem că este adevărat, un ou și un măr, pe zi, ne pot fi uneori suficiente.

loading...

„Un ou și un măr pe zi- regim militar de criză. Despre regimuri echilibrate și combinații savante e plin internetul, puține sunt însă vocile care să promoveze mâncatul rar și puțin.

Eu cred cu tărie că mâncăm prea mult, sau mai bine zis prea des dacă afirmi că ai numai 2 mese pe zi riști să fii etichetat drept neinformat și dezechilibrat, iar cu o masă pe zi ești de-a dreptul inconștient.

De curând am auzit o poveste cum că soldații legiunilor române, atunci când plecau în războaiele de cucerire, primeau că hrană zilnică un măr și un ou.

În prima instanță mi s-a părut neverosimil, nu-mi puteam imagina miile de găini ouătoare care însoțeau armata pentru a asigura rația zilnică. Apoi m-am gândit că povestea are un sâmbure de adevăr, chiar se poate trăi cu un ou și un măr pe zi.

Oul este o esență de nutrienți, un concentrat de proteine, vitamine și minerale alături de grăsimi valoroase, totul în raport optim, astfel încât să fie ușor de absorbit și bio eficient la maxim în organism.

Un singur lucru nu are oul: fibre și vitamina C.

De aceea probabil a apărut mărul în ecuație. Un strop de glucide alături de fibrele solubile din compoziție, fac din măr alimentul banal care echilibrează dieta.

Nu știu câtă putere de luptă avea un soldat cu o rație de 200 calorii/zi, dar pot să spun că de foame nu murea. Și unde mai pui că fibrele solubile din măr au și efect probiotic, adică nu sunt digerabile, dar ajung în colon unde hrănesc flora bacteriană benefică. Deci și tranzitul și imunitatea au de câștigat.

Acum fiecare cum îl țin puterile și nervii, însă mesajul meu e unul simplu: nu va fie frică să mâncați puțin- dacă un soldat supraviețuia cu așa un regim, noi n-o să murim de inaniție și nici anemici n-o să devenim dacă avem o alimentație frugala…de vară”, a ținut Mihaela Bilic să menționeze pe pagin ei de Facebook.

Mihaela Bilic: „Orice învăț are și dezvăț… Dacă avem un strop de bunăvoință…”

loading...

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.