"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

În ultimii ani a devenit din ce în ce mai comună conștientizarea faptului că zahărul provoacă un dezastru asupra sănătății noastre, ducând la afecțiuni grave precum obezitatea, diabetul de tip 2, boli cardiace și chiar cancer. În prezent, consumăm mai mult zahăr decât oricând, deoarece aproape toate alimentele procesate conțin zahăr. Deși, am crezut că zahărul este vinovat doar pentru îngroșarea taliei noastre, teoria demonstrează că zahărul face mult mai mult rău. Acum, producătorii de alimente au început să înlocuiască zahărul cu alți substituți, care fac poate și mai rău…

Din fericire, daunele provocate de zahăr pot fi ușor împiedicate și chiar inversate. În timp ce majoritatea dietelor tind să dureze luni pentru a arăta rezultate, reducerea consumului de zahăr poate avea efecte imediate, pozitive asupra sănătății generale. Într-un nou studiu care vizează copiii, cercetătorii au putut vedea îmbunătățiri drastice, în doar 10 zile.

Studiul

Dr. Robert Lustig și echipa sa de cercetători, de la Universitatea din California, San Francisco, au reușit să scadă nivelul de trigliceride cu 33 de puncte în medie, iar colesterolul LDL (rău) a scăzut cu 5 puncte. Toate astea în numai 10 zile! Toți copiii, care au participat la studiu, au prezentat o reducere drastică a riscului de diabet de tip 2.

Chiar dacă s-au testat doar copiii, rezultatele au fost pozitive și în cazul adulților.

Bine de știut

Este important să știți că nu toate caloriile sunt create în mod egal. 100 de calorii de zahăr nu reprezintă același lucru cu 100 de calorii de spanac. Din păcate, acest lucru nu este ceea ce companiile mari de produse alimentare ar dori să credeți, deoarece aceștia cheltuiesc milioane de dolari pentru a-și promova produsele alimentare “cu conținut scăzut de calorii”, folosind ideea nebună că acestea reprezintă o alegere sănătoasă.

De fapt, nu trebuie neapărat să ne concentrăm pe numărarea caloriilor; ar trebui să ne concentrăm asupra ingredientelor din alimente.

În timp ce anumite produse „light” pot fi numite “fără grăsimi”, acesta este doar un joc de marketing inteligent, deoarece, deși zahărul în sine nu conține grăsimi, acesta se stochează ca grăsime în sistem, mai ales dacă înghiți mai mult decât ficatul ar putea susține.

Pentru o dietă medie de 2.000 de calorii pe zi, Fundația Heart and Stroke recomandă ca nu mai mult de 10% din consumul de calorii să provină din zaharuri adăugate, adică aproximativ 12 grame.
Este adevărat, nu avem nevoie de zahăr adăugat în dieta noastră, deoarece nu oferă nicio valoare nutrițională corpului. Zaharurile naturale din alimentele integrale sunt singurele de care avem nevoie. Dar, după cum s-a menționat mai sus, zahărul este adăugat practic la toate alimentele procesate, astfel încât poate fi dificil de evitat. Cu toate acestea, dacă citiți cu atenție etichetele produselor, puteți face diferența. Zaharurile adăugate vin în multe deghizări, așa că țineți cont de diferitele lor denumiri, cum ar fi: glucoză / fructoză, sirop de porumb cu conținut ridicat de fructoză, sucroză, maltoză, dextroză, zahăr din sfeclă, glucoză, și maltodextrină, printre altele. O modalitate foarte bună de a evita zahărul este să renunți la cumpărarea de alimente ambalate prelucrate și să alegeți în schimb alimente proaspete.

Cum să renunțați la zahăr

Puteți sau nu să realizați acest lucru, dar zahărul, de fapt, creează dependență. Ați încercat vreodată să nu îl mai consumați? Atunci ați văzut ce impact are asupra voastră.
De fapt, unele studii au arătat că zahărul oferă aceeași dependență ca drogurile, iar unele studii spun chiar că zahărul este un drog!

El declanșează aceiași centrii ai creierului, ca și drogurile, cum ar fi cocaina sau heroina.

Indiferent dacă sunteți dependent sau nu, puteți să reduceți drastic consumul de zahăr!

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.