"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

four × four =

eighteen − eight =

Ar trebui să învățăm de la tot și de la toate! Albina, atât de mititică, ne arată că nu trebuie să tolerăm nicicum musafiri nepoftiți în viața noastră! Orice fisură în zidul nostru de bunătate ne va da bătăi de cap, mai devreme sau mai târziu! În orice situație, oricărui deget întins cuiva cu strângere de inimă va da acestuia îndrăzneala de a prinde mâna întreagă!

Albinele există de cateva milioane de ani, fiind singurele insecte din lume care produc hrană pentru om și având o mare responsabilitate: polenizarea majoritatii plantelor. De fapt, ”albină” este denumirea generică pentru cele trei tipuri surori ale unui roi, care coabitează într-un stup: matca sau regina, lucrătoarea și trântorul.

Regina…

Regina, hrănită doar cu lăptișor de matcă, traiește 3 – 5 ani fiind singura care depune ouă care, dacă vor fi fertilizate, vor deveni albine lucrătoare și dacă vor fi nefertilizate vor deveni trântori. Regina comunică cu celelalte albine prin feromoni ce reprezintă amprenta olfactivă distinctă a fiecărui roi. Când regina este pe moarte nu mai degajă feromoni.

Trântorii

Trântorii sunt câteva sute într-un singur stup. Ei se pot asocia în grupuri și pleacă în căutarea reginelor dornice de împerechere, neștiind (sau poate da?!) că după împerechere mor. Nu au ac cu care să înțepe.

Albinele lucrătoare

În ceea ce privește albinele lucrătoare, un număr de aproximativ 30mii- 50mii trăiesc într-un singur stup, fiecare având sarcini bine stabilite: ori  muncesc în stup (hrănesc regina, îngrijesc ouă, larve, fac curățenie, produc miere, căptușesc cu ceara) ori muncesc în afara  acestuia fiind culegătoare care pleacă pe teren, de unde aduc nectar, rășină pentru propolis, polen sau apa.  Pentru a aduce în stup 100 g de apă o albină trebuie să realizeze circa 3000 de zboruri, ea însăși netrăind mai mult de 6 săptămâni. Albinele lucrătoare comunică între ele prin dansuri, în acest fel semnalizându-și una alteia poziția surselor de hrană și pericolele.

Albinele au 170 de tipuri de receptori olfactivi. Simțul mirosului este foarte bine dezvoltat. El are rol în descoperirea surselor de hrană și în comunicare. Raza de activitate medie este de 5-6 km iar viteza maximă atinsă de o albină în zbor este de 70 km/h. Un calcul minuțios al cercetătorilor în domeniu arată că sunt necesare 2 milioane de flori și aproximativ 550 de albine pentru a produce un borcan de miere din nectarul cules. Mierea este singurul aliment complet, care poate susține singur viața.

Albinele lucrătoare au un ac cu care pot înțepa, numai dacă se simt amenințate. Din  nefericire, odată cu înțepătura moare și albina. Acul este prevăzut cu țepi fini care atunci când pătrund în pielea dușmanului rămân blocați în ea, odată cu formațiuni din abdomenul albinei, care astfel își pierde viața.

Iată mai jos și o poezie scurtă ce cred eu că se potrivește articolului…

TĂRCATUL

Pisoiul nostru cel tărcat

Stă după ușă, supărat,

La masă nu mai vrea să vină:

L-a înțepat ieri o abină!

Cam jucăuș de felul lui,

O clipă nu stă locului:

A încercat să o mănânce,

Apoi a început a plânge,

Căci n-a știut bietul de el

Că dânsa are-n cojocel

Un ac mare ca un vampir

Ce-nțeapă orice musafir!

Un articol de Daniela

loading...

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.