"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

Cunoscute sub nume diverse, precum izdoave, ocheţele, ţigăncuşi, belfe, budiene galbene, ferefeniţe, popchi, tamfeni, vâzdoage, boate, botoane, butucaşi, buruiană domnească, Crăiţele sunt plante ornamentale, răspândite pe tot cuprinsul ţării.

Pe lângă ceaiurile şi uleiurile de Crăiţe, acestea se pot folosi şi în bucătărie, alături de preparate ce predispun la balonare sau crampe abdominale…

Pentru obţinerea Crăiţelor marinate avem nevoie de un kilogram de flori proaspete, pe care le fierbem timp de cinci minute într-un amestec de 500 ml oţet de mere, 750 ml apă, o lingură de sare şi o linguriţă de piper roşu.

Marinata se toarnă fierbinte în borcane, ce se închid ermetic şi se păstrează sub un prosop mare până la răcirea completă.

Se depozitează într-un loc uscat şi răcoros şi se folosesc mai ales iarna, ca un adaos la preparate din leguminoase sau sosuri concentrate.

Marinata de Crăiţe poate fi consumată şi ca atare (o lingură înainte de masă) pentru combaterea indigestiei şi pentru ameliorarea afecţiunilor digestive.

CITEŞTE AICI DESPRE BENEFICIILE CEAIULUI DE CRĂIŢE ASUPRA SĂNĂTĂŢII ÎNTREGULUI ORGANISM

Un articol de Mihaela Iliescu

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.