"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

PUBLICITATE

Numită și Brumărel, de la numele unui flăcău care, potrivit vechilor legende, a călărit un cal bătrân și a scuturat frunzele în calea lui, luna octombrie este plină de tradiții și obiceiuri, care se păstrează cu sfințenie din cele mai vechi timpuri.

În această zi, fetele se roagă pentru căsătorie

Potrivit tradiției, pe data de 1 octombrie este sărbătorit sfântul Procoavă, un pustnic care nu a fost niciodată plouat, nins sau înghețat, deși s-a rugat mereu din vârful unui stâlp. Legenda spune că el aduce iarna, iar numele său înseamnă văl, motiv pentru care a fost identificat cu vălul cu care Preacurata Fecioară și-a acoperit capul.

Acesta este motivul pentru care în multe zone din România s-a păstrat tradiția ca în ziua de 1 octombrie, fetele să se roage să aibă capul acoperit cu vălul de mireasă. Totodată, oamenii înalță rugăciuni Preafericitei, pentru că, spune legenda, în ziua de 1 octombrie, Sfântul Andrei a văzut-o pe Fecioara Maria cum  plutea în aer cu mâinile întinse și se ruga Domnului pentru omenire.

PUBLICITATE

Femeile țin post

De asemenea, fetele cărora le-a căzut părul se roagă sfântului Procoavă să le redea podoaba capilară, în speranța că se vor căsători mai repede. În această zi, nici o fată care vrea să se căsătorească nu are voie să mănânce decât produse de post, pentru ca sfântul să le dea cunună de mireasă.

Potrivit tradiției, acestea își vor pune sub pernă o jumătate de turtă sărată și își vor visa ursitul. Tot post vor ține și femeile căsătorite pentru sănătatea copiilor.

Citește aici Care vor fi influențele echinocțiului de toamnă asupra fiecărei zodii în parte!

PUBLICITATE

Felicia Iederă

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.

[wce_code id=2]