"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

Dacă vrem să ne păstrăm echilibrul organismului cât mai multă vreme, ar trebui să ținem cont de sfaturile naturiste existente de când lumea, dar care sunt valabile și astăzi, supuse fiind probei timpului.

loading...

Cu alte cuvinte, să adoptăm un regim de viață și muncă sănătos, însemnând somn, alimentație, plus altele.

Somnul

Este la fel de important ca și hrana. Statisticile arată că aproximativ 50% din oameni dorm prost, neodihnitor. O mare parte din ei recurg la somnifere, care, în epoca modernă, se găsesc pe noptierele a milioane de oameni.

Experiențe făcute pe câine au demonstrat că, dacă este privat de somn, animalul moare în cca 15 zile, iar pe creier apar modificări lezionale importante.

Statistici recente arată că majoritatea bolnavilor care au făcut infarct miocardic la vârste tinere (sub 40 de ani) au fost lipsiți de somn în mare măsură (șoferii de cursă lungă, munca de noapte, munci solicitante în gărzi de spital etc.) și că acesta este un factor etiopatogenic important.

Primul și cel mai important sfat este să ne începem somnul înainte de miezul nopții, adică ora de culcare să fie 21-22 (cel târziu).  Somnul de seară este cel mai odihnitor, el se potrivește ritmului general al naturii (omul trebuie să se culce odată cu soarele).

Necesarul de somn este de 7-8 ore pentru adult și ceva mai mult pentru copii și vârstnici.

La masa de seară sunt contraindicate cafeaua, ceaiul, o cantitate prea mare de alimente; sunt indicate în schimb dulciuri (o linguriță de miere), lapte, iaurt.

Trebuie evitat orice zgomot care ar putea să întrerupă sau să perturbe somnul, chiar și cel al ceasornicului. De asemenea, experiențele moderne au demonstrat că un somn mai profund se obține dacă patul este orientat cu capul spre nord și picioarele spre sud.

Ritmul de muncă

Ritmul muncii trebuie să fie comparabil cu evoluția activității solare: dimineața-eforturi mai mici care vor fi crescute gradat, la prânz-efortul maxim apoi eforturi din ce în ce mai mici până spre seară.

Nu sunt fiziologice dușurile prea brutale (prea reci sau prea fierbinți), gimnastica prelungită, fricțiunile insistente pe întregul corp. Dacă este posibil, se recomandă întreruperi temporare ale muncii, pentru câteva minute, cu relaxarea musculaturii.

Pentru un om care face muncă intelectuală susținută, relaxarea muculaturii cefei și ținerea ochilor închiși (perioade scurte de timp) scutesc sistemul nervos de incitații obositoare.

Un adevăr bine cunoscut este efectul favorabil al alternării muncii intelectuale cu munca fizică.

Ritmul alimentației

Dietele sunt recomandate pe anotimpuri. De exemplu, iarna se recomandă o dietă bogată în dulciuri și grăsimi, iar vara în proteine. Periodic este bine să fie făcute cure de foame, fie printr-o abstinență totală (pentru o zi), fie consumând o cantitate redusă de alimente, o perioadă mai lungă de timp.

Este un principiu pe care îl recomandă toate religiile din lume și toate terapiile empirice, bineînțeles cu condiția să fie aplicat judicios, fără exagerări și cu cooperarea pacientului. Curele de foame sunt o punere în repaus a tubului digestiv și duc la eliminarea unor reziduuri metabolice.

Animalele recurg instinctiv, perioade scurte, la refuzul hranei.

Posturile periodice purifică mereu și la timp corpul omenesc de tendințele multiplicării anarhice a celulelor canceroase.

Terapia prin reîntoarcerea periodică în locurile natale

Încă de la Hipocrate reîntoarcerea periodică în locurile natale este o dogmă terapeutică și profilactică.

Mai exact, locul unde am venit pe lume și am petrecut primii ani ai copilăriei cu primele imagini ale peisajului înconjurător, ale răsăritului și apusului de soare, ale fenomenelor meteo, mirosurilor particulare ale florilor, fructelor, alimentelor care ni s-au imprimat puternic în „personalitea fiziologică și care pot contribui la un echilibru psihosomatic.

Poate că ar trebui să se ia mai mult în seamă acest sfat al lui Hipocrate într-o societate în care lumea se află într-o continuă neliniște.

Vezi aici de ce să mulțumești… Vei fi mult mai sănătos atât fizic, cât și moral!

Un articol de Ileana Mlădinoiu

loading...

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.