"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

PUBLICITATE

Roiniţa este o plantă cu un parfum delicat, asemănător cu cel al lămâii, întânită mai ales în zonele sălbatice. Această plantă stimulează capacitatea mentală, concentrarea, memoria şi ţine sub control agitaţia persoanelor care suferă de Alzheimer.

De secole, oamenii aflaţi pe drum îşi potoleau setea cu roiniţă, considerând-o un dar de la Dumnezeu pentru cei osteniţi. Dar, deşi este cunoscută încă din Antichitate, planta este mai puţin răspâdită, pentru că tufele sale înalte se dezvoltă doar pe un teren foarte fertil.

La noi în ţară, Banatul este zona cu arii imense de Roiniţă…

Pentru a-şi păstra proprietăţile, această plantă se culege după ce trece roua. Părţile sale aeriene conţin uleiuri volatile, dar şi vitamina C, saponine, principii amare, săruri, tanin, acid cafeic, acid oleanoic.

PUBLICITATE

Roiniţa are un puternic efect calmant, uşor sedativ şi induce o stare de relaxare.

De asemenea, ceaiurile de Roniţă, cu gust acrişor, ce pot fi savurate în orice împrejurare, au efect laxativ, diuretic, antiseptic, fiind, în acelaşi timp, un bun hidratant şi ajută la detensionarea muşchilor.

Cum se prepară?

– Infuzia se obţine prin adăugarea a două linguriţe de plantă uscată la 250 ml apă caldă.

PUBLICITATE

– Se lasă la infuzat 15 minute, apoi se strecoară şi se bea călduţă, efectele fiind, de obicei, imediate.

Vara, se pot adăuga opt linguriţe de plantă la un litru de apă, iar după răcire se păstrează la frigider. Se consumă rece, cu ramuri proaspete de Roiniţă adăugate, iar efectul răcoritor va fi maxim.

Siropul de Roiniţă este un adevărat ajutor în tulburările hormonale la orice vârstă. Siropul presat la rece păstrează intacte proprietăţile acestei plante.

PUBLICITATE

Cum se prepară siropul?

Se curăţă şi se spală bine un kilogram de frunze proaspete de Roiniţă, se lasă să se usuce aproximativ o jumătate de oră.

Se zdobesc frunzele cu un sucitor, pe o planşetă, apoi se toarnă totul într-un borcan mai mare, împreună cu un litru de apă filrată, un kilogram de miere de mană şi sucul de la o lămâie

Se lasă la macerat timp de două săptămâni, într-un loc întunecos şi rece. Se amestecă timp de câteva minute, de două ori pe zi.

PUBLICITATE

Apoi, se strecoară printr-un tifon dublu şi se păstrează în sticle închise ermetic, la frigider.

Pe lângă tulburările hormonale, siropul este benefic în afecţiuni digestive, secretorii, colici, hepatită, litiază biliară şi renală, dismenoree.

Vinul de Roiniţă este de ajutor în calmarea spasmelor intestinale şi eliminarea gazelor (este suficient să se consume 30 ml, iar efectul este imediat)

Cum se prepară?

Se toarnă o sută de grame plantă uscată peste un litru de vin de ţară roşu, sec.

PUBLICITATE

Se lasă la macerat timp de două săptămâni, la temperatura camerei, undeva în bucătărie. Se agită bine, o dată pe zi.

Apoi, se filtrează şi se depozitează la rece.

Se consumă la nevoie, cu atenţie, să nu depăşim doza recomandată.

PUBLICITATE

Vinul de Roiniţă nu este recomandat femeilor însărcinate.

Săpunul natural de Roiniţă este recomandat pentru calmarea pielii sensibile şi echilibrarea secreţiei de sebum, ameliorează durerile de cap şi pe cele reumatice.

VEZI AICI LISTA PLANTELOR CE NU AR TREBUI SĂ LIPSEASCĂ DIN FARMACIA NATURALA PERSONALĂ

PUBLICITATE

Un articol de Mihaela Iliescu

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.

[wce_code id=2]