"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

Ce definește narcisismul?

Un narcisist este o persoană egoistă, arogantă și are nevoie de admirație și dragoste din partea tuturor din jurul său. Din nefericire, cei mai mulți oameni care au personalități narcistice nu știu sau refuză să recunoască faptul că sunt așa.

Celor cu tendințe narcisiste puternice nu le place să îi vadă pe ceilalți că se simt bine. Deși prezintă încredere în sine, de fapt aceasta le lipsește. Există o mare diferență între a fi încrezător în tine și a crede că ești cel mai bun.

Există mai multe motive psihologice, diferite, pentru care indivizii narcisisti se comportă în acest fel, așa că vom trece prin cele mai semnificative dintre ele.

Le lipsește empatia

Un narcisist, cu greu poate realiza cât de mult trebuie să lucreze alții pentru a reuși în viață. Ei presupun că alți oameni folosesc aceleași mijloace necinstite pe care le folosesc ei, pentru a obține ceea ce doresc. Nu-și pot imagina că o altă persoană ar putea fi mai capabilă decât ei. Acești oameni nu pot crede că poate exista cineva mai valoros decât ei. Narcisiștii nu înțeleg că alții își ating obiectivele, deoarece lucrează din greu.

Un narcisist crede că merită ceea ce pot realiza ceilalți, pentru că este mai bun decât ceilalți

Dacă altcineva deține mai multe lucruri decât narcisistul sau este mai bun decât el, senzația de superioritate a narcisistului devine și mai puternică. Același lucru este valabil și pentru ambiția lor de a avea ceea ce are cealaltă persoană. Un narcisist crede că nimeni nu merită să aibă ceea ce nu are el.

Narcisistul se simte confortabil atunci când alte persoane se simt cumplit

Narcisiștii au plăcerea bolnavă de a vedea luptele, problemele sau umilirea altor oameni. Există un termen german pentru asta „Schadenfreude”. Este un substantiv compus din “daunele, răul” lui Schaden și bucuria lui Freude. “Narcisiștii sunt bucuroși când alții nu își pot atinge obiectivele. Când oamenii se simt mizerabili sau nefericiți, narcisștii, au tendințe sadice și se simt extrem de mulțumiți când îi fac pe alții să sufere. Din moment ce nu pot realiza singuri fericirea, ei ar putea simți doar invidie și resentimente, dacă altcineva este fericit sau prosper. Și pot să devină repede și aroganți.

Narcisiștii cred că sunt singurii oameni buni și demni

Ei cred că alții nu merită succesul și fericirea. De asemenea, dacă altcineva se descurcă bine și reușește, atunci narcisistul simte că este în pericol. Motivul pentru care narcisiștii au o nevoie psihologică puternică de a se compara cu alții este acela că atunci când o fac, pot vedea doar lucrurile în alb și negru. Fie că sunt cei mai buni, fie că sunt învinși. Un narcisist nu poate accepta niciodată să se afle de partea pierzaniei.

Narcisistul trebuie să fie evaluat pozitiv de către ceilalți

Deoarece sunt incredibil de nesiguri, în ceea ce privește capacitățile lor, narcisiștii nu vor ca lumea să le vadă defectele. Și nu vor accepta o opinie negativă despre ei. Deci, ei ar putea acționa agresiv față de oamenii care nu îi plac prea mult sau nu îi suportă.

Narcisistul este instabil și îi poate răni emoțional pe ceilalți

O altă modalitate pentru un individ narcisist de a submina valoarea unei alte persoane este prin abaterea și insultarea ei. Ei ar putea încerca chiar să îi distrugă pe alții, să-i întoarcă pe oameni împotriva prietenilor lor, să-i bată, să-i abuzeze și să facă multe alte lucruri dăunătoare din punct de vedere emoțional.

Narcisistul nu poate fi niciodată fericit

În primul rând, satisfacția reală vine din interior. Cei care au o personalitate narcisistă nu pot simți fericirea adevărată, deoarece nu au propria lor individualitate. Ei, prin urmare, se simt supărați și încearcă să fie mai fericiți, gestionând simțul defectuos al stimei de sine. Narcisiștii caută recunoașterea externă a succesului lor. Astfel de oameni cred că își vor spori statutul social doar prin cumpărarea de lucruri scumpe, câștigând mai mulți bani și așa mai departe. Totuși, aceste lucruri nu pot cumpăra adevărata fericire. Ce narcisisti nu-si dau seama este că, adevărata satisfacție vine din interior.

Deci, cum să ne comportăm cu un narcisist?

Atitudinea unui narcisist poate fi diferită, această atitudine poate fi de tip grandios, sub acoperire sau comună, dar toate aceste aspecte au o trăsătură comună: ei sunt nesiguri și nu pot accepta fericirea altora. A-i face față unui narcisist, ar putea fi o provocare. Narcisiștii ne pot scurge energia, ne pot face să ne simțim inconfortabili și chiar să ne concentrăm toată atenția asupra lor. Asta e prea stresant pentru majoritatea dintre noi… Deci, mai devreme sau mai târziu, vei începe să eviți acești oameni.

Deci, dacă trebuie neapărat să te confrunți cu un narcisist, nu îi permite, sub nicio formă, să îți facă rău!

Nu faci nimic rău trăind o viață fericită, liniștită și confortabilă. Fă totul pentru a te îndepărta de narcisiști, oamenii răi vor fi mereu nefericiți, dar nu este vina ta.

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.