"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

Urăsc să arunc mâncarea suspectă că ar fi expirat. Ți se întâmplă să arunci mâncarea cu două zile înainte sau după data expirării? Știu că te doare să arunci banii pe fereastră pentru că nu ai apucat să consumi nici măcar jumătate din alimentul care doar ce a expirat.

Surpriză, există câteva alimente care pot rezista în fața acelei date “expiră la” sau “utilizați până la”!

Ceea ce probabil nu știți este că producătorii fac o estimare bazată pe factori cum ar fi producția, transportul și data achiziționării, atunci când pun data de expirare pe produse. În cazul alimentelor de mai jos, bazați-vă mai mult pe simțuri decât pe data inscripționată, atunci când vreți să le consumați.

Chipsuri

Chipsurile sunt bune chiar și câteva luni, dacă nu sunt deschise. În cazul în care le-ai deschis, valabilitatea este de două săptămâni.

Brânza

Cine a tăiat brânza? Cum brânza are propriul său miros, un miros unic, săriți peste acest pas și folosiți-vă ochii. Cu excepția brânzeturilor cheddar sau parmezan, aruncă brânza mucegăită.

Cheddar poate dura până la 2 luni după data “expirării” în frigider, nedeschisă și până la 6 săptămâni dacă este deschisă. Asiago sau parmezan sunt valabile până la 4 luni, după data expirării, dacă sunt refrigerate și mai mult dacă sunt înghețate.

Ouăle

De obicei, vă puteți baza pe miros pentru a vă da seama dacă ouăle au expirat. Dar, ca să fiți și mai siguri, puneți un ou într-un pahar cu apă și, dacă plutește, nu este de bine. Asta pentru că oxigenul a pătruns în cochilie, făcându-l să se strice. În general, ouăle sunt bune timp de 3 până la 4 săptămâni de la data ambalării.

Cerealele

Personal, nu sunt un fan al cerealelor învechite, așa că odată ce este deschisă cutia, consider că trebuie să fie mâncat conținutul. Dacă ați deschis o cutie cu cereale, depozitați-le într-un recipiente etanș, la loc răcoros, timp de până la 6 luni.

Iaurtul

Iaurtul este valabil doar o săptămână sau două de la data deschiderii. În cazul în care a expirat, dar iaurtul este sigilat, bazează-te pe încă o săptămână în care îl poți consuma.

Ciocolata

Dacă ciocolata are dată de expiare, o puteți consuma până la 4 luni, după acea zi. Dacă o puneți la frigider, este valabilă 6 luni.

Pâinea

Pâinea vrac este valabilă doar o săptămână după data expirării, dacă este păstrată la temperatura camerei. Când este înghețată, o puteți consuma și după 6 luni.

Produsele congelate

Fructele și legumele congelate pot fi păstrate până la 10 luni în congelator, dincolo de data expirării.

Ceaiul

Ceaiul uscat poate fi depozitat în cămară sau în congelator. Când data de expirare trece, mai poți consuma ceaiul între 6 și 12, dacă este păstrat în cămară și până la 2 ani, dacă este înghețat.

Condimente

Condimentele pot fi consumate de la 9 la 12 luni, după ce au expirat, dacă sunt păstrate în cămară. Sunt asemănătoare cu ceaiul, căci pot fi depozitate și la congelator.

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.