"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

2 × 1 =

3 × 2 =

În afară de boli, există și numeroși dăunători care reduc mult valoarea ornamentală a plantelor floricole sau pot produce pieirea lor. Unii dăunători atacă părțile aeriene ale plantelor, alții părțile subterane.

Trei dintre acești dăunători foarte răspândiți, respectiv păduchii lânoși, musculița de seră și melcii fără cochilie fac obiectul articolului.

Păduchii lânoși

Au corpul acoperit cu o secreție alb-lânoasă și se întâlnesc mai ales pe cactuși, ficus, colocasia, filodendron, palmieri, asparagus etc., instalându-se în colonii, mai ales pe partea inferioară a frunzelor și pe ramuri.

Organele atacate se îngălbenesc și se usucă. Prevenirea se face prin pulverizarea zilnică cu apă a plantelor, iar pentru combatere este necesară pensularea sau stropirea plantelor cu un insecticid ce se procură de la centre de protecție a plantelor.

În lipsa unor astfel de produse se poate folosi emulsia de săpun preparată prin dizolvarea a 20 g săpun într-un litru de apă.

Musculița albă de seră

Este un dăunător de dimensiuni mici (1-1,5 mm), cu corpul acoperit de o secreție ceroasă, albă și cu două perechi de aripi albe.

Larvele, precum și insectele adulte, înțeapă frunzele, provocând ofilirea și căderea lor. Printre plantele atacate de acest dăunător se numără cercelușul, garoafa, mușcata, salvia, asparagusul, feriga, condurul doamnei etc.

Pentru combatere, planta respectivă se scoate afară din cameră și se stropește cu Sinoratox sau cu Carbotex (0,3%).

Melcii fără cochilie

Se hrănesc (noaptea și dimineața) cu țesuturile plantelor, rozând vârfurile și părțile mai moi sau găurind frunzele (la gladiole, garoafe, dalii, petunii, ochiul boului, primule etc.)

Măsuri de combatere:  

– Pe straturile respective din grădină se împrăștie grămezi (capcane) cu frunze de varză, de salată sau felii de cartof, sub care melcii se adăpostesc și sunt ușor de găsit și de distrus (prin introducerea lor într-un vas cu motorină sau ulei ars);

– Prăfuirea terenului infestat și a locurilor de acces cu una din următoarele substanțe: piatră vânătă pisată mărunt (10-15 g/metru pătrat), superfosfat pisat fin (25-30 g/metru pătrat), praf de var nestins (15-20 g/metru pătrat), cenușă.

În cazul plantelor de apartament se presară substanța respectivă pe baza ghiveciului.

Tratamentele se aplică seara sau dimineața.

Citește aici cum să prepari o Rețetă de îngrășământ natural pentru plante. Vei avea cel mai roditor pământ!

Un articol de Ileana Mlădinoiu

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.